Życie Podkarpackie nr 42/2017 Życie Podkarpackie nr 42/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 293/2017, Piątek 20 października 2017 r., Ireny i Kleopatry
Start Styl Życia Kuchnia Makarony Conchiglioni nadziewane ricottą, szpinakiem i pomidorami
powrót do listy
Conchiglioni nadziewane ricottą, szpinakiem i pomidorami
poziom: Łatwy
Conchiglioni, jumbo shells lub po prostu – muszle to typowy włoski makaron, który można przygotować na wiele sposobów. Na słodko i na słono, mniej lub bardziej wykwintnie, jako smakowitą przekąskę lub sycące danie obiadowe. Nasza propozycja, klasyka kuchni włoskiej z serowo-szpinakowym farszem i pomidorami, plasuje się gdzieś pośrodku. To danie lekkie i smaczne, w swej prostocie eleganckie, a na talerzu – bardzo efektowne. Piękne makaronowe muszle w kolorach włoskiej flagi z pewnością zachwycą nie tylko miłośników kuchni włoskiej.
Składniki
  • makaron Conchiglioni (duże muszle)
  • ser parmezan (lub inny twardy) do posypania
Farsz
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 250 g sera ricotty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • kilka pomidorów suszonych
  • sól, pieprz, czosnek
  • 500 g pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka miodu
  • odrobina masła
  • sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odsączyć i zahartować (przelać zimną wodą).

W niewielkim rondelku roztopić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany szpinak. Kiedy liście stracą objętość, dorzucić pokrojone suszone pomidory. Doprawić solą i pieprzem, kilka minut dusić pod przykryciem. Odsączyć z nadmiaru wody i odstawić do przestygnięcia.

Przygotować sos pomidorowy: Na roztopione masło wrzucić pokrojoną w pióra cebulę, kiedy się zeszkli, dodać rozdrobniony czosnek, a po chwili pomidory obrane ze skórki. Kiedy pomidory zmiękną, doprawić solą, pieprzem, miodem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Ser ricotta przełożyć do miseczki, dodać szpinak i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Jeśli chcemy nieco zaostrzyć smak dania, można dodać kawałek sera z niebieską pleśnią.

Muszle nadziewać przygotowanym farszem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wypełnionym sosem pomidorowym, posypać startym parmezanem lub innym twardym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 –20 minut.

Podobne przepisy:
Makaron z serem i brokułami
poziom: Łatwy
Kuchnia włoska: lasagne bolognese
Kuchnia włoska: lasagne bolognese Lasagne z bolońskim sosem mięsno-warzywnym, parmezanem i beszamelem to jedno z najb ... Kategoria: Makarony
poziom: Łatwy