Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 345/2016, Sobota 10 grudnia 2016 r., Julii i Daniela
Start Styl Życia Kuchnia Makarony Kuchnia włoska: lasagne bolognese
powrót do listy
Kuchnia włoska: lasagne bolognese
Życie poleca

Kuchnia włoska: lasagne bolognese

Kategoria: Makarony
poziom: Średni
Lasagne z bolońskim sosem mięsno-warzywnym, parmezanem i beszamelem to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni włoskiej. Aromatyczna, mocno pomidorowa z ziołowymi akcentami, dzięki niezwykłej kompozycji przypraw i składników pozwala przenieść się do słonecznej Italii. Lubiana przez dzieci i dorosłych, wspaniale prezentuje się na talerzu, a dodatkowo ma tę zaletę, że odgrzana na następny dzień w piekarniku lub mikrofalówce smakuje równie dobrze, jak zaraz po przygotowaniu.
Składniki
  • 12 – 14 płatów makaronu do lasagne
  • 650 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 30 g włoskiej pancetty lub boczku
  • 1 – 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchew
  • 1 – 2 łodygi selera naciowego
  • 250 ml czerwonego wina
  • 800 g świeżych, dojrzałych pomidorów lub pomidorów z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki mleka
  • oregano, tymianek, rozmaryn wg uznania
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 150 g parmezanu
Sos beszamelowy
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 650 ml mleka
  • sól
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • masło do wysmarowania formy
Przygotowanie

Cebulę, seler naciowy drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, marchew zetrzeć.

Pancettę (lub boczek) pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię, zarumienić. Dodać oliwę i warzywa – cały czas mieszając, podsmażać do momentu zeszklenia cebuli. Odsunąć warzywa na bok i dodać mięso mielone – najlepiej partiami: ⅓ mięsa obsmażyć, wymieszać z warzywami, odsunąć na bok. Powtórzyć z resztą mięsa.

Wlać wino, wymieszać dokładnie i gotować na średnim ogniu, aż odparuje.

Dodać pomidory, koncentrat, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Przykryć i gotować na małym ogniu przez min. 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby można dolewać co jakiś czas odrobinę wody. Pod koniec gotowania dodać mleko.

Przygotować sos beszamelowy:

W garnku roztopić masło, wsypać przesianą mąkę i smażyć około 2 minut, cały czas mieszając. Następnie, nie przerywając mieszania, stopniowo wlewać mleko – aż sos będzie gładki. Gotować na małym ogniu przez kilka minut. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Odstawić garnek z ognia.

Nagrzać piekarnik do 175 st. C (bez termoobiegu).

Żaroodporną formę wysmarować masłem, następnie rozprowadzić w niej ok. 100 ml sosu beszamelowego, wyłożyć pierwszą warstwę makaronu (płaty mogą nieznacznie na siebie nachodzić). Na makaronie rozprowadzić kolejno: sos mięsno-warzywny, sos beszamelowy, starty parmezan. Powtórzyć 4-krotnie.

Formę włożyć do piekarnika, zapiekać przez 45 minut. Po upływie ok. 20 minut można przykryć potrawę folią aluminiową, aby za mocno się nie przypiekła.

Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut przed porcjowaniem. Smacznego!

Podobne przepisy:
Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym
Spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym Spaghetti to typowe danie włoskie, które zyskało uznanie niemalże na całym świ ... Kategoria: Makarony
poziom: Średni
Piadina
Piadina To włoskie, uliczne placki, zwane również włoskimi tortillami z dodatkiem proszku ... Kategoria: Inne
poziom: Średni