Życie Podkarpackie nr 20/2019 Życie Podkarpackie nr 20/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 140/2019, Poniedziałek 20 maja 2019 r., Bernarda i Bazylego
Opublikowano
Jarosław, Przemyśl, Lubaczów, Region, Przeworsk
Tradycyjne specjały z orzeźwiającym twistem [WIELKANOCNE PRZEPISY]
Co roku łamiemy głowy nad świątecznym menu. Szukamy nowego, z pomysłem, by oczarować i zaskoczyć domowników... Z szefową kuchni Restauracji Murowanka Marią Sroką wybraliśmy dla Was przepisy, że palce lizać! Łatwe, sprawdzone i z gwarancją kulinarnego sukcesu. Nasze wiosenne smakołyki śmiało możemy udekorować jadalnymi kwiatami. Na przykład bratkami, których barwnych wersji mamy od zatrzęsienia, albo tulipanami.
fot. Marcin Łabuda
Maria Sroka, szefowa kuchni Restauracji Murowanka jako króla potraw proponuje pieczonego indyka. Przygotowaliśmy dla Was również przepisy na: domowy chleb, jajka w mięsie mielonym z sosem tatarskim, barszcz biały, pasztet wieprzowy z żurawiną, paschę wielkanocną.

Maria Sroka, szefowa kuchni Restauracji Murowanka:


– Jako króla potraw proponuję indyka, który świetnie się komponuje z orzeźwiającym sosem żurawinowo-chrzanowym. Dip poprawia walory smakowe, dodając nieco słodkiego, pikantnego i winnego. Nie może się obyć bez barszczu białego. To łagodniejsza wersja kwaśnego żurku. Jest delikatniejszy i mniej winny. Na stołach często goszczą faszerowane jaja, ale można spróbować inaczej. Jajko jako wypełnienie otuliny mięsnej z dodatkiem rozmaitych przypraw świetnie się prezentuje. Smakuje dobrze na ciepło i na zimno. Fantastycznym dodatkiem do potraw jest własnoręcznie przygotowany pachnący chlebek. Dla Czytelników mamy niezawodny przepis. Pascha z kolei to wielkanocna tradycja pochodząca z Rosji, ale od dawna obecna i u nas. Recepturę na ten słodki smakołyk na bazie śmietany, mleka i bakalii uszczupliłam o ilość cukru, aby apetyt na świąteczne słodkości zaspokoić czymś o lżejszej formule. Smacznego!


Pieczony indyk


Składniki: indyk • przyprawy: sól, pieprz, pikantna przyprawa do kurczaka


Przygotowanie: Mięso umyć, natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na 12 godzin. Następnie przełożyć do brytfanny, posypać przyprawą do kurczaka. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 2 godzin. Upieczonego indyka najlepiej podać z sosem żurawinowo-chrzanowym.

 


Jajka w mięsie mielonym z sosem tatarskim


Składniki:  Jajka • Koper, czosnek, cebula • Ser górski • Mięso mielone wieprzowe • Bułka tarta •  100 g ogórków konserwowych • 2 jabłka  • 1/4 pęczka pietruszki • 150 g majonezu• Sól, pieprz


Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Koperek drobno posiekać. Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na drobnej tarce. Do (...)
artykuł premium
Przeczytałeś tylko fragment tekstu.
Chcesz mieć dostęp do pełnej treści tego i wszystkich
innych artykułów na Życie.pl?
Przejdź na wersję Premium
już od 5,99 zł miesięcznie
Masz już wykupiony dostęp? zaloguj się
Co otrzymasz w wersji Premium?
Dostęp do pełnych wersji wszystkich artykułów
Dostęp do e-wydań
Dostęp do ogłoszeń drobnych z gazety Życie Podkarpackie
Rabaty przy prenumeracie
Dowiedz się więcej
0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 20/2019
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium