Życie Podkarpackie nr 46/2018 Życie Podkarpackie nr 46/2018

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 323/2018, Poniedziałek 19 listopada 2018 r., Elżbiety i Seweryna
Opublikowano
Kuchnia tajska – kraina tysiąca aromatów
Słynie z bardzo ostrych dań z dodatkiem chili czy imbiru, ale znajdziemy w niej również łagodne zupy na bazie mleka kokosowego czy aksamitne sosy z orzechową nutą. Aromatyczna, niezwykle kolorowa kuchnia tajska zachwyca oryginalnością i lekkością – nie bez powodu uchodzi za jedną z najlepszych kuchni świata. Każde danie to uczta dla wszystkich zmysłów łącząca najważniejsze reguły tajskiej filozofii życia – przyjemność i harmonię.
Ostre przyprawy, słodkie nuty, egzotyczne dodatki – w sztuce kulinarnej Tajlandii jest wszystko to, czego oczekują smakosze dań orientalnych. Choć można tu odnaleźć wyraźne wpływy kuchni chińskiej i indyjskiej, oryginalność tajskiej wynika ze stosowania własnych, lokalnych składników.

Smaki Tajlandii


Kuchnia tajska obfituje w warzywa i owoce, które ze względu na całoroczną wegetację są zawsze świeże. Surowe, gotowane, smażone czy duszone w sosie uzupełniają posiłek lub stanowią oddzielne danie. Potrawy z mięsa, tofu, owoców morza zawsze wzbogacane są aromatycznymi przyprawami i ziołami. Dzięki nim nabierają intensywności w smaku, kolorze, zapachu i mocniej oddziałują na zmysły.

Wśród przypraw prym wiodą tajska papryka chili i tajska bazylia, galangal – kłącze podobne do imbiru o bardziej pieprznej nucie, a także trawa cytrynowa czy liście papedy (potocznie nazywane liśćmi kaffiru) o odświeżającym, cytrusowym smaku i zapachu. Jest tu też sporo słodyczy pod postacią brązowego cukru palmowego, cynamonu, mleka kokosowego. Praktycznie nie ma soli – smak potraw podkręcają sosy rybny i sojowy.



Jeść oznacza
„jeść ryż”


Niekwestionowanym władcą tajskich podniebień jest ryż. Jest tym, czym dla nas chleb,  symbolem zaspokojonego głodu. W tłumaczeniu dosłownym tajski odpowiednik czasownika jeść (Kin k̄ĥāw) oznacza tyle, co jeść ryż. To najlepiej świadczy o roli tego produktu. Spośród kilkunastu odmian ryżu najczęściej serwowany jest jaśminowy o białym kolorze i kwiatowym zapachu, popularne są również złoty ryż okrągły oraz ryż ciemny.


Gotowanie po tajsku: próbuj i dodawaj


Tajowie każde danie przygotowują tak, by harmonijnie balansować pomiędzy pięcioma podstawowymi smakami – ostrym, słodkim, gorzkim, kwaśnym i słonym. W kuchni, zamiast sztywno trzymać się przepisu, należy raczej polegać na własnych zmysłach, smakując potrawę i dodając do niej kolejne składniki, aż efekt końcowy będzie zadowalający. To tzw. zasada pięciu smaków, która wprost nawiązuje do tajskiej filozofii, w której harmonia i balans są uważane za istotę udanego i spełnionego życia.


Pad thai


połączenie słodkich, kwaśnych i pikantnych smaków. Smażony makaron ryżowy z tofu, jajkiem, kurczakiem albo krewetkami, z dodatkiem sosu rybnego i ostrygowego. Z wierzchu posypany szczypiorkiem i kiełkami fasoli. Dodaje się do niego również orzeszki i limonkę.

Zielone, czerwone i żółte curry

równocześnie aromatyczna i pikantna potrawa na mlekczku kokosowym, z wołowiną, wieprzowiną, kurczakiem lub owocami morza i z dodatkiem warzyw –  bakłażana czy kawałków bambusa. Najostrzejsze jest zwykle curry zielone. Ma konsystencję zupy, do której osobno zamawia się ryż łagodzący jej niezwykle wyrazisty smak.




Roti 


tajski naleśnik, najczęściej serwowany z bananem albo z jajkiem i słodkim zagęszczonym mleczkiem lub z masłem orzechowym.
1 Komentarz
user
skomentuj
Komentujesz jako:
user
soia 94.40.75.201 27.10.2018

No i fajnie, bo w sumie te produkty powstałe ze spermy, krwi i śluzu w postaci szczątków bestialsko pomordowanych zwierząt, po dodaniu do nich środków chemicznych i innych przypraw, mogą wydawać się smaczne i atrakcyjne, tylko jest jeden mały problem, a mianowicie, całe te tabuny  zjedzonych, strawionych i wydalonych istot wcielonych; krów, świń, kur, ryb itp. wcześniej czy później przyjdą po zapłatę, z czym warto się liczyć i co za tym idzie pomyśleć nad tym, zgoła, trochę dłużej.


YOUTUBE.COM - SEPULTURA - ''CONVICTED IN LIFE''

nr 46/2018
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium