Życie Podkarpackie nr 46/2018 Życie Podkarpackie nr 46/2018

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 323/2018, Poniedziałek 19 listopada 2018 r., Elżbiety i Seweryna
Opublikowano
Odświętny aromat pieczonych mięs
Co roku razem z szefami kuchni lokalnych restauracji staramy się wybrać dla Was najciekawsze, ale też nietrudne przepisy na wielkanocne przysmaki. W tym roku wspólnie z restauracją Murowanka zdecydowaliśmy postawić na mięsa. Umaszczone smakowitymi sosami lub chrzanem niech królują na stołach! Zobacz, jak zrobić pyszny pieczony boczek, rewelacyjną faszerowaną kaczkę, wykwintny pasztet i domową szynkę. Soczyste, aromatyczne i bardzo smaczne na pewno trafią w kulinarne gusta Twoich bliskich.
fot. Marcin Łabuda
Krzysztof Wojtowicz, szef sali restauracji Murowanka: – Wybraliśmy przepisy, które zachwycą gości, a jednocześnie pozwolą kultywować piękną, świąteczną tradycję. Wielkanocny stół powinien być bogaty w różnego typu potrawy. Zarówno te wytrawne, jak i przygotowywane na słodko. Rozmaite mięsa będą świetnym dodatkiem do świeżej kromki chleba, a kawałek słodkiego mazurka czy puszystej babki będzie doskonały do filiżanki kawy i herbaty. Wielkanocne przygotowania mogą być również okazją do spędzenia czasu z młodszymi członkami rodziny. Dekorowanie babki czy ozdabianie upieczonego baranka na pewno zachęci dzieci do działania w kuchni. Potrawy wielkanocne mają w Polsce długą tradycję, dlatego bez dwóch zdań powinniśmy ją kultywować.
fot. Marcin Łabuda

Pieczona kaczka z jabłkami i rozmarynem

Składniki

1 kaczka

60 dag jabłek

sól, pieprz

rozmaryn wedle uznania

Sposób przygotowania

Kaczkę umyć, natrzeć solą i pieprzem, wstawić do lodówki na ok. 12 godzin (najlepiej na noc). Jabłka obrać, pokroić na cząstki i posypać rozmarynem. Nadziać kaczkę. Otwory spiąć wykałaczkami. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 stopni C.

 

fot. Marcin Łabuda

Pasztet z królika i mięsa wieprzowego z dodatkiem żurawiny

Składniki

80 dag mięsa z łopatki

30 dag wątróbki drobiowe

3 cebule

15 dag suszonej żurawiny

3 jajka

sól, pieprz, maga wg uznania

artykuł premium
Przeczytałeś tylko fragment tekstu.
Chcesz mieć dostęp do pełnej treści tego i wszystkich
innych artykułów na Życie.pl?
Przejdź na wersję Premium
już od 5,99 zł miesięcznie
Masz już wykupiony dostęp? zaloguj się
Co otrzymasz w wersji Premium?
Dostęp do pełnych wersji wszystkich artykułów
Dostęp do e-wydań
Dostęp do ogłoszeń drobnych z gazety Życie Podkarpackie
Rabaty przy prenumeracie
Dowiedz się więcej
0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 46/2018
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium