Życie Podkarpackie nr 13/2017 Życie Podkarpackie nr 13/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 89/2017, Czwartek 30 marca 2017 r., Amelii i Jana
Opublikowano
Przemyśl, Jarosław, Przeworsk, Lubaczów, Region
Przepis na udanego sylwestra [ZDJĘCIA]
Potrawy, które zagoszczą na stole podczas sylwestrowego szaleństwa powinny być lekkostrawne, ale też dodające energii do tańca i całonocnej zabawy. Najchętniej sięgamy po efektowne przekąski, cieszące oko kształtem, smakiem i różnorodności, oraz sałatki, ale warto pamiętać, aby gości uraczyć również przynajmniej jednym daniem rozgrzewającym. Skompletować noworoczne menu pomógł nam Bartłomiej Fuksa, szef kuchni restauracji Murowanka.
fot. Marcin Łabuda
Bartłomiej Fuksa, szef kuchni restauracji Murowanka

ROLADA WIEPRZOWA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Składniki:

3 większe liście kapusty włoskiej

1 czerwona cebula

1 por

0,5 kg mielonego mięsa

ciasto francuskie

1 jajko

sezam do posypania rolady, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz

Przygotowanie:

Liście kapusty należy sparzyć w osolonym wrzątku przez około 3 minuty. Następnie przełożyć je do miski z zimną wodą. Gdy ostygną, osuszamy je ręcznikiem papierowym. Odcinamy z liści odstającą, zgrubiałą część nerwu. Tak przygotowane liście zwijamy i kroimy w paseczki. Cebulę i białą część pora kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wsypujemy cebulę i pora, szklimy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, pora z cebulą, sól i pieprz. Całość wyrabiamy. Ciasto francuskie rozwijamy, nakładamy farsz mięsny. Rozsmarowujemy, zostawiając jednak 3 brzegi bez nadzienia (dwa krótsze, jeden dłuższy). Na farszu układamy pokrojoną kapustę. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Zwijamy roladę, końce sklejamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni.

artykuł premium
Przeczytałeś tylko fragment tekstu.
Chcesz mieć dostęp do pełnej treści tego i wszystkich
innych artykułów na Życie.pl?
Przejdź na wersję Premium
już od 5,99 zł miesięcznie
Masz już wykupiony dostęp? zaloguj się
Co otrzymasz w wersji Premium?
Dostęp do pełnych wersji wszystkich artykułów
Dostęp do e-wydań
Dostęp do ogłoszeń drobnych z gazety Życie Podkarpackie
Rabaty przy prenumeracie
Dowiedz się więcej
1 Komentarz
user
skomentuj
Komentujesz jako:
user
soia 94.40.75.11 27.12.2016

YOUTUBE.COM - HORROR W HODOWLI ŚWIŃ (NAPISY PL)

nr 13/2017
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium