Życie Podkarpackie nr 21/2017 Życie Podkarpackie nr 21/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 149/2017, Poniedziałek 29 maja 2017 r., Teodozji i Magdaleny
Opublikowano
Kuchnia staropolska z nutką nowoczesności [PRZEPISY]
Szefowe kuchni restauracji Dominikańskiej Katarzyna Węgrzyn i Wioletta Swawola przygotowały dla poszukujących inspiracji receptury na świąteczne rarytasy. Proponowane potrawy każdy z czytelników może łatwo wykonać w domowym zaciszu, ponieważ nie opierają się na skomplikowanych przepisach. Nie bójmy się eksperymentować w kuchni, aby wigilijna kolacja, mimo wykorzystania tradycyjnych produktów, zaskoczyła najbliższych świeżością połączeń smaków.
fot. zbiory własne
Katarzyna Węgrzyn z restauracji Dominikańskiej

SANDACZ WIGILIJNY Z ORZECHAMI I BIAŁYM WINEM

Składniki na 2 porcję:

filet  z sandacza

50 g orzechów włoskich

50 g płatków  migdała

cytryna

2 łyżki masła

2 łyżki miodu

2 szklanki białego wytrawnego wina

sól, pieprz, mąka

Przygotowanie:

Fileta z sandacza należy dokładnie natrzeć sokiem z cytryny i pozostawić na godzinę w lodówce. Tak schłodzoną rybę trzeba posolić i popieprzyć, a następnie obtoczyć w mące. Podsmażyć delikatnie na złoty kolor z obu stron. Wkładamy ją w żaroodpornym naczyniu do piekarnika rozgrzanego do 180oC na około 20 minut. W tym czasie na patelni prażymy orzechy i migdały. Gdy będą rumiane, dolewamy do nich 3/4 szklanki wina i 2 łyżki miodu, a całość mieszamy. Upieczonego sandacza równomiernie polewamy sosem.

PIEROŻKI Z MAKIEM I ŚLIWKĄ KALIFORNIJSKĄ

 

artykuł premium
Przeczytałeś tylko fragment tekstu.
Chcesz mieć dostęp do pełnej treści tego i wszystkich
innych artykułów na Życie.pl?
Przejdź na wersję Premium
już od 5,99 zł miesięcznie
Masz już wykupiony dostęp? zaloguj się
Co otrzymasz w wersji Premium?
Dostęp do pełnych wersji wszystkich artykułów
Dostęp do e-wydań
Dostęp do ogłoszeń drobnych z gazety Życie Podkarpackie
Rabaty przy prenumeracie
Dowiedz się więcej
0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
Sonda
Kiedy musisz skorzystać z pomocy lekarza specjalisty, to...
  • Decyduję się na NFZ, czekam w kolejce
  • Nie czekam, idę do lekarza prywatnie
  • To zależy. Raz NFZ, raz prywatnie
nr 21/2017
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium