Życie Podkarpackie nr 31/2020 Życie Podkarpackie nr 31/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 218/2020, Środa 5 sierpnia 2020 r., Marii i Stanisławy
Start Styl Życia Kuchnia Jarskie Tarta z fetą i cukinią
powrót do listy
Tarta z fetą i cukinią
Życie poleca

Tarta z fetą i cukinią

Kategoria: Jarskie
poziom: Średni
Składniki
  • SKŁADNIKI NA CIASTO
  • szklanka maki
  • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • NADZIENIE
  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 125 g fety
  • 3 jajka
  • 5 dag parmezanu
  • zioła prowansalskie, kminek
  • pieprz, sól
Przygotowanie

Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. Cukinię utrzeć na grubej tarce, a następnie posolić. Gdy puści sok, odsączyć. Cebulę i czosnek dusić chwilę na oliwie, dodać odsączoną cukinię. Dusić do miękkości (około 10 minut). Można dodać startą na grubej tarce 1 marchewkę i drobno pokroją paprykę. Doprawić solą, pieprzem i ziołami, dodać pokruszoną fetę i wymieszać.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, a następnie wstawić do piekarnika na około 10 minut. Po tym czasie na podpieczone ciasto wyłożyć starty parmezan, farsz i zalać jajkami roztrzepanymi ze śmietanką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec od 30 do 40 minut, aż do zrumienienia.


Podobne przepisy:
Makaron z cukinią i klopsikami
Makaron z cukinią i klopsikami Makaron sporządzany tradycyjnym sposobem jest mało atrakcyjny. Spróbujmy go przygo ... Kategoria: Makarony
poziom: Średni
Frittata z cukinią
Frittata z cukinią Do przygotowania frittaty możemy wykorzystać składniki, które zostały z wczorajs ... Kategoria: Jarskie
poziom: Średni