Życie Podkarpackie nr 31/2020 Życie Podkarpackie nr 31/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 218/2020, Środa 5 sierpnia 2020 r., Marii i Stanisławy
Start Styl Życia Kuchnia Jarskie Kalafior zapiekany w sosie serowym
powrót do listy
Kalafior zapiekany w sosie serowym
poziom: Łatwy
Tak przygotowany kalafior to świetny pomysł na szybki obiad. Smakuje wyśmienicie również na drugi dzień po podgrzaniu albo na zimno.
Składniki
  • 900 g różyczek kalafiora
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 130 g sera żółtego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • sól, pieprz
  • posiekana zielenina (szczypiorek, pietruszka) do posypania
Przygotowanie

Przygotować sos serowy: mąkę rozrobić w niewielkiej ilości mleka. Resztę wlać do garnka z grubym dnem, dodać masło i rozrobioną mąkę. Na małym ogniu, cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Dodać musztardę, starty ser, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze chwilę, aż ser się rozpuści, a sos się zagęści. Odstawić.

 

Różyczki kalafiora ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać serowym sosem i wstawić na 10 – 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po wyjęciu posypać zieleniną.

Podobne przepisy:
Zapiekany bakłażan faszerowany pęczakiem
Zapiekany bakłażan faszerowany pęczakiem Pyszne jesienne danie. Sycące i aromatyczne doskonale rozgrzewa w chłodniejsze dni. Kategoria: Jarskie
poziom: Łatwy
Kalafior zapiekany z żółtym serem
Kalafior zapiekany z żółtym serem Ciekawa kuchenna wariacja z kalafiorem i serem żółtym w rolach głównych. Szybkie ... Kategoria: Mięsne
poziom: Łatwy