Życie Podkarpackie nr 30/2020 Życie Podkarpackie nr 30/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 217/2020, Wtorek 4 sierpnia 2020 r., Dominika i Protazego
Start Styl Życia Kuchnia Jarskie Pasztet z ciecierzycy
powrót do listy
Pasztet z ciecierzycy
Życie poleca

Pasztet z ciecierzycy

Kategoria: Jarskie
poziom: Średni
Pasztet z ciecierzycy to świetna alternatywa dla klasycznych pasztetów, która smakuje nie tylko wegetarianom, ale też mięsożercom. Jego przygotowanie wymaga niewiele wysiłku i nie jest czasochłonne.
Składniki
  • 25 dag ciecierzycy
  • 3 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • por (biała część) ok. 20 cm
  • ćwiartka średniego selera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku lub dowolnych ziół
  • szczypta świeżo zmielonego kminu rzymskiego
  • pestki słonecznika i dyni do posypania
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Cieciorkę zalewamy wodą i moczymy przez kilka godzin (ok. 10), następnie wlewamy świeżą wodę i gotujemy do miękkości (około 30 minut). Wody nie wylewamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy obrane, drobno pokrojone warzywa, pokrojowy w płatki czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Chwilę podsmażamy, a następnie dolewamy trochę wody (tak żeby tylko przykryła warzywa) i dusimy do miękkości (woda powinna odparować). Warzywa studzimy,  usuwamy liść laurowy i ziarna ziela,  łączymy z ciecierzycą, po czym mielimy w maszynce do mięsa lub miksujemy blenderem. Gdyby blender się zapychał można podlewać wodą z gotowania cieciorki. Dodajemy surowe jajka, przyprawy i miksujemy tak długo, aż masa będzie miała konsystencję kremu (gdy jest za sucha, dodajemy trochę oleju lub wody z gotowania cieciorki,  jeśli jest za mokra dodajemy łyżkę bułki tartej). Masę na pasztet przekładamy do  keksówki posmarowanej olejem i posypanej bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy dowolnie przyprawami i prażonymi pestkami dyni i słonecznika (pestki prażymy na suchej patelni, po przestudzeniu rozgniatamy w moździerzu). Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. ok. 50 minut. Po przestygnięciu pasztet wkładamy do lodówki i kroimy dopiero po kilku godzinach, jak będzie mocno schłodzony.  W wersji wegańskiej jajka możemy zastąpić 10 łyżeczkami zmielonego siemienia lnianego zalanego 3/4 szklanki gorącej wody. Helena
Podobne przepisy:
Pasztet z kaszy jaglanej i ciecierzycy
Pasztet z kaszy jaglanej i ciecierzycy Pyszne i zdrowe danie typu fit. Łatwe do przygotowania i pieczenia. Pachnie zieloną ... Kategoria: Jarskie
poziom: Średni
Pasztet z cieciorką
Pasztet z cieciorką Smaczny pasztet z wyraźnym smakiem wątróbki. Ciekawa propozycja również na świ ... Kategoria: Mięsne
poziom: Średni