Życie Podkarpackie nr 45/2019 Życie Podkarpackie nr 45/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 315/2019, Poniedziałek 11 listopada 2019 r., Bartłomieja i Marcina
Start Styl Życia Kuchnia Jarskie Fuczki – placki z kiszonej kapusty
powrót do listy
Fuczki – placki z kiszonej kapusty
poziom: Łatwy
Tę łemkowską potrawę z samego serca Bieszczadów smaży się jak placki ziemniaczane, ale robi z kiszonej kapusty. Smaczne i zdrowe warto wypróbować, bo przyrządza się je bardzo łatwo.
Składniki
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka lub wody
  • 1 jajko
  • sól, pieprz i kminek do smaku
  • olej do smażenia
  • Opcjonalnie:
  • czosnek przeciśnięty przez praskę
  • 1 mała cebula starta na tarce
  • śmietana albo jogurt naturalny jako sos
Przygotowanie

Ukiszoną kapustę dokładnie odsączyć i poszatkować. Można dodać do niej czosnek lub cebulę.

 

Mąkę przesiać na sicie do miski. Dodać jajko, mleko i przyprawy. Zmiksować na gładką masę.  Dodać poszatkowaną kapustę i dokładnie wymieszać.

 

Na patelni rozgrzać olej. Ciasto wykładać łyżką i na małym ogniu smażyć 2 – 3 minuty z każdej strony. Powinny mieć złoty kolor.

 

Po usmażeniu placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

 

Podawać z jogurtem, śmietaną, sosem czosnkowym, marchewką z groszkiem lub każdym innym dodatkiem, który lubicie. Smacznego!

 

Podobne przepisy:
Placuszki z cukinii i szpinaku
Placuszki z cukinii i szpinaku Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką warto ... Kategoria: Jarskie
poziom: Łatwy
Smażone placki z kapusty kiszonej
Smażone placki z kapusty kiszonej W sezonie zimowym warto sięgać po kapustę kiszoną jak najczęściej. Zawiera ona ... Kategoria: Jarskie
poziom: Łatwy