Życie Podkarpackie nr 31/2020 Życie Podkarpackie nr 31/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 218/2020, Środa 5 sierpnia 2020 r., Marii i Stanisławy
Start Styl Życia Kuchnia Jarskie Kotlety z grochu lub fasoli
powrót do listy
Kotlety z grochu lub fasoli
Życie poleca

Kotlety z grochu lub fasoli

Kategoria: Jarskie
poziom: Łatwy
Rośliny strączkowe są także bogatym źródłem białka roślinnego, niektórych składników mineralnych, szczególnie fosforu, żelaza, magnezu i wapnia oraz witamin z grupy B. Przy sporządzaniu potraw z roślin strączkowych należy zwracać uwagę z jakimi produktami należy je łączyć, aby otrzymać pełnowartościowe danie pod względem białkowym.
Składniki
  • szklanka fasoli białej lub grochu
  • mała cebula
  • jajko
  • 1/2 dużej bułki
  • majeranek
  • tłuszcz do smażenia
  • pieprz, sól
Przygotowanie

Namoczoną przez dobę fasolę ugotować i odcedzić. Bułkę namoczyć w mleku zmieszanym z wodą, odcisnąć i zmielić wraz z fasolą lub grochem przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać i zrumienić na tłuszczu, dodać do mielonej masy. Przyprawić solą, pieprzem, dodać jajko i dokładnie wyrobić. Z masy uformować gruby wałek, podzielić na równe części, spłaszczyć formując okrągłe kotlety. Obtaczać w tartej bułce. Kłaść na rozgrzany tłuszcz, rumieniąc z obu stron na złoty kolor. Podawać z ostrymi sosami i surówkami warzywnymi.


Podobne przepisy:
Frittata z cukinią
Frittata z cukinią Do przygotowania frittaty możemy wykorzystać składniki, które zostały z wczorajs ... Kategoria: Jarskie
poziom: Łatwy
Kluski śląskie
poziom: Łatwy