Życie Podkarpackie nr 27/2020 Życie Podkarpackie nr 27/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 193/2020, Sobota 11 lipca 2020 r., Olgi i Pelagii
Start Styl Życia Kuchnia Jarskie Kluski śląskie
powrót do listy
Kluski śląskie
Życie poleca

Kluski śląskie

Kategoria: Jarskie
poziom: Łatwy
Składniki
  • dowolna ilość ziemniaków, np. 1 kg (wyjdą ok. 4 porcje)
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • sól
Przygotowanie

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, schłodzić i bardzo dokładnie utłuc, przecisnąć przez praskę lub zmielić przez maszynkę do mięsa, tak aby nie było grudek.

Następnie w misce lub garnku wyrównać powierzchnię ziemniaków i podzielić na 4 równe części. Jedną z części wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (tyle ile było ziemniaków). Dołożyć odłożoną część ziemniaków oraz jajko. Wyrobić gładką masę.

Formować niewielkie kulki, spłaszczać lekko na dłoni i palcem robić w nich wgłębienie. Kluski wrzucać partiami do lekko osolonej wody. Po wrzuceniu delikatnie przemieszać drewnianą łyżką, aby kluski nie przykleiły się do dna garnka. Gotować od wypłynięcia 2 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z sosami.

Podobne przepisy:
Gulasz wieprzowy z cząbrem
poziom: Łatwy
Kotlety z grochu lub fasoli
Kotlety z grochu lub fasoli Rośliny strączkowe są także bogatym źródłem białka roślinnego, niektórych s ... Kategoria: Jarskie
poziom: Łatwy