Życie Podkarpackie nr 31/2020 Życie Podkarpackie nr 31/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 218/2020, Środa 5 sierpnia 2020 r., Marii i Stanisławy
Start Styl Życia Kuchnia Jarskie Frittata z cukinią
powrót do listy
Frittata z cukinią
Życie poleca

Frittata z cukinią

Kategoria: Jarskie
poziom: Łatwy
Do przygotowania frittaty możemy wykorzystać składniki, które zostały z wczorajszego obiadu, np.: podsmażone ziemniaki, kawałki parówek, zielony groszek, kawałki bakłażana, czerwonej lub białej cebuli, porów itp. Jest to potrawa szybka w przygotowaniu i poprzez urozmaicenie składników bardzo smaczna i pożywna.
Składniki
  • 6 dużych jajek
  • 2 pomidory
  • jedna cukinia
  • 2 – 3 plasterki sera żółtego
  • 2 – 3 plasterki szynki
  • szczypiorek
  • świeże zioła: listki bazylii, tymianku
  • papryka chili do smaku
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię z oliwą. Podsmażamy cebulkę dymkę, a następnie dodajemy pokrojoną w plasterki cukinię. Całość smażymy ok. 5 minut. Odstawiamy z ognia.

W dużej misce ubijamy jajka ze szczyptą soli i pieprzu. Dorzucamy wszystkie zioła, na które mamy ochotę, a na końcu dodajemy cukinię z cebulką dymką. Mieszamy.

Ponownie rozgrzewamy patelnię z oliwą, dodajemy pokrojone w kawałki pomidory, szynkę, ser i wlewamy masę jajeczną. Wygładzamy powierzchnię, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Smażymy na małym ogniu ok. 6 – 10 minut, aż masa będzie ścięta (po 5 minutach smażenia przykrywamy patelnię pokrywką. Przed podaniem potrawę możemy posypać startym parmezanem.

Podobne przepisy:
Brokuły z szynką
poziom: Łatwy
Avocado z twarożkiem
Avocado z twarożkiem Przystawki podaje się przed zupą, aby zaostrzyć apetyt. Są to potrawy niezbyt obf ... Kategoria: Przekąski, przystawki
poziom: Łatwy