Życie Podkarpackie nr 42/2019 Życie Podkarpackie nr 42/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 293/2019, Niedziela 20 października 2019 r., Ireny i Kleopatry
Start Styl Życia Kuchnia Inne Chlebek pita
powrót do listy
Chlebek pita
Życie poleca

Chlebek pita

Kategoria: Inne
poziom: Średni
Pita to pszenne, płaskie placki, popularne w krajach Bliskiego Wschodu. Zazwyczaj jedzone są najczęściej z pikantnymi sosami. Mają tę właściwość, że podczas pieczenia pęcznieją, tworząc naturalną kieszonkę na farsz. Warunkiem powstania kieszonki jest bardzo wysoka temperatura piekarnika i równie gorąca blacha.
Składniki
  • 300 g mąki
  • 40 g drożdży
  • ciepła woda
  • sól
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oliwy
Przygotowanie

Drożdże rozrobić z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawić, żeby rosły. Mąkę przesiać. Dodać sól i drożdże, mieszać, dodając ciepłą wodę (ciasto powinno być luźne jak na pierogi). Wyrabiać, podsypując mąką, aż będzie odchodzić od palców. Zwilżonymi oliwą dłońmi posmarować je po wierzchu i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi swoją objętość, podzielić na cztery części, znów odstawić do wyrośnięcia. Formować cienkie placki i układać na suchych blachach, przykryć i odstawić, żeby podrosły. Piec w temperaturze 250 stopni około 10 minut, aż będą bardzo napuszone i lekko zrumienione. Wyjąć, zawinąć w ściereczkę, żeby nie obsychały lub podawać prosto z pieca.  

Podobne przepisy:
Avocado z twarożkiem
Avocado z twarożkiem Przystawki podaje się przed zupą, aby zaostrzyć apetyt. Są to potrawy niezbyt obf ... Kategoria: Słone przekąski
poziom: Średni
Salsa pomidorowo-arbuzowa
Salsa pomidorowo-arbuzowa Arbuz w porównaniu do innych owoców dostarcza mało kalorii, ponieważ ponad 90 pro ... Kategoria: Sałatki
poziom: Średni