Życie Podkarpackie nr 22/2020 Życie Podkarpackie nr 22/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 155/2020, Środa 3 czerwca 2020 r., Leszka i Kłotyldy
Start Styl Życia Kuchnia Inne Chleb z ziołami
powrót do listy
Chleb z ziołami
Życie poleca

Chleb z ziołami

Kategoria: Inne
poziom: Łatwy
Smakowity, pachnący ziołami domowy chleb.
Składniki
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka szczypiorku
Przygotowanie

Do mąki wlać rozpuszczone w letnim mleku drożdże wymieszane z cukrem. Dodać sól i roztopione, wystudzone masło. Wyrobić ciasto. Kiedy będzie gładkie i lśniące, odstawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę.

Do wyrośniętego ciasta dodać umyte, osuszone i posiekane zioła. Całość zagnieść, uformować bochenek i przełożyć do natłuszczonej formy. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.

Piec na złoty kolor około godzinę w temp. 180 st. C.

Podobne przepisy:
Domowy chleb słonecznikowy z maślanką
Domowy chleb słonecznikowy z maślanką Prosty i smaczny chleb z maślanką i ziarnami słonecznika w sam raz dla osób, któ ... Kategoria: Inne
poziom: Łatwy
Chleb orkiszowy z orzechami włoskimi i czarnuszką
Chleb orkiszowy z orzechami włoskimi i czarnuszką Bogactwo smaku i aromatu! Tajemnicą tego chleba jest tytułowa czarnuszka oraz orzec ... Kategoria: Inne
poziom: Łatwy