Życie Podkarpackie nr 21/2020 Życie Podkarpackie nr 21/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 155/2020, Środa 3 czerwca 2020 r., Leszka i Kłotyldy
Start Styl Życia Kuchnia Inne Krówki z karmelem i solą
powrót do listy
Krówki z karmelem i solą
Życie poleca

Krówki z karmelem i solą

Kategoria: Inne
poziom: Łatwy
Słodka chwila zapomnienia! Te domowe łakocie szybko i łatwo przygotujesz z zaledwie kilku składników. Delikatne, kruche i cudownie pachnące wprost rozpływają się w ustach – pokochają je wszyscy domownicy.
Składniki
Słony sos karmelowy:
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • 50 ml słodkiej śmietanki 36 proc.
  • sól
Masa krówkowa:
  • 100 g masła
  • 350 g cukru (najlepiej brązowego)
  • 125 ml pełnotłustego mleka
  • 150 g cukru pudru
dodatkowo
  • grubo zmielona sól lub sezam do dekoracji
  • foremka do pieczenia 20x20 cm
  • pergamin
Przygotowanie

Sos: Cukier umieścić na patelni z niewielką ilością wody i podgrzewać na małym ogniu. Kiedy się rozpuści, zwiększyć ogień i gotować do uzyskania ciemnego karmelu. Zdjąć z ognia, powoli dodać masło i śmietankę i sporą szczyptę soli. Wymieszać i odstawić.

Masa krówkowa: Masło roztopić w rondelku na średnim ogniu. Dodać cukier i mleko, mieszać do uzyskania jednolitej masy. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez minutę. Zdjąć z ognia i cały czas mieszając, dodawać partiami cukier puder. Jeśli masa wyszła za gęsta, dolać odrobinę mleka.

Gotową masę krówkową przelać na wyłożoną pergaminem foremkę. Na wierzch wylać słony sos karmelowy. Można posypać niewielką ilością soli grubo zmielonej. Pozostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki – najlepiej na całą noc. Po wyjęciu dowolnie pokroić.

Podobne przepisy:
Cynamonowe ślimaczki z ciasta francuskiego
Cynamonowe ślimaczki z ciasta francuskiego Gratka dla miłośników cynamonowych pyszności – aromatyczne ciacha w sam raz do ... Kategoria: Ciastka
poziom: Łatwy
Ciasto 3Bit bez pieczenia
Ciasto 3Bit bez pieczenia Słodki przysmak dla łasuchów przygotowany na herbatnikach, z masą krówkową, bud ... Kategoria: Przetwory
poziom: Łatwy