Życie Podkarpackie nr 13/2020 Życie Podkarpackie nr 13/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 93/2020, Czwartek 2 kwietnia 2020 r., Franciszka i Władysława
Start Styl Życia Kuchnia Inne Antygrypina
powrót do listy
Antygrypina
Życie poleca

Antygrypina

Kategoria: Inne
poziom: Łatwy
Mikstura na wzmocnienie odporności. Można dodawać ją do przestudzonej herbaty albo przyjmować codziennie rano: jeden lub dwa kieliszki. Osoby przyjmujące leki powinny zachować kilkugodzinny odstęp, gdyż grejpfrut wchodzi w interakcję z większością z nich.
Składniki
  • 1 – 2 grejpfruty (można zastąpić innymi cytrusami)
  • kłącze kurkumy (opcjonalnie; można dodać też 1 lub 2 płaskie łyżeczki kurkumy w proszku)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kłącza imbiru
  • 3-4 łyżki miodu
Przygotowanie

Grejpfruty wyparzyć i obrać ze skórki. Nie usuwać pestek. Kawałki umieścić w blenderze kielichowym lub wysokim naczyniu, dodać kawałki umytej i pokrojonej w plasterki kurkumy, imbiru, obrane ząbki czosnku i miód. Blendować do uzyskania gładkiej konsystencji mikstury. Jeśli wyszła bardzo gorzka, można dodać więcej miodu i jeszcze raz zblendować. Przelać do butelki i przechowywać w lodówce (nie dłużej niż 3 dni).

Podobne przepisy:
Syrop z owoców czarnego bzu
Syrop z owoców czarnego bzu Właściwości lecznicze czarnego bzu są imponujące. Jego drobne czarne owoce dosko ... Kategoria: Napoje
poziom: Łatwy
Domowy syrop na bazie miodu w dwóch wariantach
Domowy syrop na bazie miodu w dwóch wariantach Tradycyjne, naturalne syropy na przeziębienie i towarzyszące mu dolegliwości przyg ... Kategoria: Przetwory
poziom: Łatwy