Życie Podkarpackie nr 50/2019 Życie Podkarpackie nr 50/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 347/2019, Piątek 13 grudnia 2019 r., Łucji i Otylii
Start Styl Życia Kuchnia Inne Chlebek bananowy
powrót do listy
Chlebek bananowy
Życie poleca

Chlebek bananowy

Kategoria: Inne
poziom: Łatwy
Niezwykle popularny w Stanach Zjednoczonych słodki wypiek. Choć ze znanym nam, tradycyjnym chlebem ma niewiele wspólnego, warto spróbować tego specjału – na deser lub słodkie śniadanie nada się w sam raz!
Składniki
formę 10 x 20 cm
  • 3 – 4 dojrzałe banany
  • 75 g masła
  • 3/4 szklanki (lub mniej) drobnego cukru do wypieków
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Przygotowanie

Banany obrać i rozgnieść, masło roztopić – wymieszać je w dużym naczyniu. Mieszając, stopniowo dodawać cukier, lekko roztrzepane jajko, wanilię. Na końcu – mąkę przesianą i wymieszaną z sodą i szczyptą soli.

 

Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną. Piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 170 st. C lub krócej (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć, przestudzić w formie.

 

W temperaturze pokojowej nie przechowuje się dobrze, ale świetnie znosi mrożenie.

Podobne przepisy:
Chlebek pita
Chlebek pita Pita to pszenne, płaskie placki, popularne w krajach Bliskiego Wschodu. Zazwyczaj je ... Kategoria: Inne
poziom: Łatwy
Rwany chlebek czosnkowo-ziołowy
Rwany chlebek czosnkowo-ziołowy Aromatyczny i mocno czosnkowy wypiek. Pachnie i smakuje nieziemsko – po wyjęciu z ... Kategoria: Inne
poziom: Łatwy