Życie Podkarpackie nr 12/2019 Życie Podkarpackie nr 12/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 79/2019, Środa 20 marca 2019 r., Eufemii i Klaudii
Start Styl Życia Kuchnia Inne Domowe batoniki pełne bakalii
powrót do listy
Domowe batoniki pełne bakalii
Życie poleca

Domowe batoniki pełne bakalii

Kategoria: Inne
poziom: Łatwy
Energetyczna przekąska. Bez konserwantów i zbędnych wypełniaczy.
Składniki
  • 400 g bakalii ( np. daktyle, migdały, orzechy włoskie, pestki dyni, jagody goji, rodzynki, morele, figi, kandyzowane owoce, pestki słonecznika, żurawina)
  • 2 łyżki błyskawicznych płatków jaglanych
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 szklanka mleka 2 proc.
  • 1 łyżka miodu
Przygotowanie

Mleko podgrzać i rozpuścić w nim miód.

 

Bakalie drobno posiekać, przełożyć do miski i wymieszać z pozostałymi składnikami.

 

Zalać mlekiem i dokładnie wymieszać. Wyrównać powierzchnię masy i odstawić na kwadrans (w tym czasie składniki nasiąkną, napęcznieją i lepiej się zlepią ze sobą).

 

Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy. Powinna być dobrze dociśnięta i wyrównana. Wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 100 st. C.

 

Po wyjęciu placek odwrócić spodem do góry. Jeśli jest wilgotny (spód), wstawić ponownie do piekarnika na 10 – 15 minut. Gotowy i ostudzony placek pokroić ostrym nożem na dowolnej wielkości batony. Można polać je roztopioną czekoladą.

 

Batony należy przechowywać w lodówce, nie dłużej niż 2 – 3 dni.
Podobne przepisy:
Trufle czekoladowe
Trufle czekoladowe Są takie przepisy, przy których na samą myśl cieknie ślina, tym razem są to tru ... Kategoria: Desery
poziom: Łatwy
Kasztany jadalne na dwa sposoby
Kasztany jadalne na dwa sposoby Kasztany jadalne można przygotowywać na kilka sposobów, wedle upodobań. Gotowane ... Kategoria: Inne
poziom: Łatwy