Życie Podkarpackie nr 42/2019 Życie Podkarpackie nr 42/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 293/2019, Niedziela 20 października 2019 r., Ireny i Kleopatry
Start Styl Życia Kuchnia Inne Chleb orkiszowy z orzechami włoskimi i czarnuszką
powrót do listy
Chleb orkiszowy z orzechami włoskimi i czarnuszką
poziom: Średni
Bogactwo smaku i aromatu! Tajemnicą tego chleba jest tytułowa czarnuszka oraz orzechy włoskie, dzięki którym chleb ma piękny kolor. Przepis na chleb orkiszowy z orzechami włoskimi i czarnuszką nie jest trudny. To chleb na drożdżach i miodzie. Robi się go naprawdę szybko, nie licząc czasu wyrastania i pieczenia.
Składniki
  • 50 dag mąki orkiszowej
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 2 szklanki letniej wody + 3 łyżki
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka czarnuszki
Przygotowanie

Przygotować zaczyn: pokruszone drożdże dokładnie wymieszać z miodem i 3 łyżkami letniej wody. Odstawić na kilka chwil.

 

Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, zmielone orzechy włoskie, zaczyn drożdżowy, wodę i wyrobić ciasto. Powinno być dość rzadkie. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

 

Papierem do pieczenia wyłożyć formę (keksówkę), przelać do niej ciasto. Wierzch wyrównać i obsypać czarnuszką. Przykryć ściereczką i odstawić na kwadrans.

 

Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Piec przez 30 minut.

 

Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i ostudzić. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Podobne przepisy:
Chlebek pita
Chlebek pita Pita to pszenne, płaskie placki, popularne w krajach Bliskiego Wschodu. Zazwyczaj je ... Kategoria: Inne
poziom: Średni
Domowy chleb słonecznikowy z maślanką
Domowy chleb słonecznikowy z maślanką Prosty i smaczny chleb z maślanką i ziarnami słonecznika w sam raz dla osób, któ ... Kategoria: Inne
poziom: Średni