Życie Podkarpackie nr 42/2019 Życie Podkarpackie nr 42/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 293/2019, Niedziela 20 października 2019 r., Ireny i Kleopatry
Start Styl Życia Kuchnia Inne Młoda kapusta zasmażana z boczkiem
powrót do listy
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem
Życie poleca

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem

Kategoria: Inne
poziom: Łatwy
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem, koperkiem i natką pietruszki. Kremowa i gęsta. Przepyszna w swej prostocie. To doskonały dodatek do dań. Życie poleca ją szczególnie z młodymi ziemniakami i kotletem lub innym ulubionym mięsem.
Składniki
  • 1 główka młodej kapusty
  • 50 g boczku lub kiełbasy
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • koperek świeży
  • nać pietruszki
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Kapustę oraz zieleninę opłukać pod bieżącą wodą i drobno poszatkować. 

 

Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Wrzucić na rozgrzany olej, po chwili dodać pokrojony boczek. Podsmażać do zrumienienia. Dodać kapustę i obficie podlać wodą (ok. 2 szklanki). Posolić, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, aż kapusta zmięknie. Nadmiar wody odlać do osobnego naczynia.

 

Przygotować zasmażkę. Roztopić masło, dodać mąkę i ciągle mieszając podsmażać, tak aby mąka nie ściemniała. Dodać wodę z kapusty i szybko mieszając dokładnie połączyć z zasmażką. Sos wlać do kapusty. Dokładnie wymieszać, dodać zieleninę i ponownie połączyć składniki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać na ciepło.

 

Podobne przepisy:
Zupa z cykorii
Zupa z cykorii Cykoria jest warzywem, które posiada duże walory odżywcze. Ma dużą zawartość s ... Kategoria: Zupy
poziom: Łatwy
Smażone placki z kapusty kiszonej
Smażone placki z kapusty kiszonej W sezonie zimowym warto sięgać po kapustę kiszoną jak najczęściej. Zawiera ona ... Kategoria: Jarskie
poziom: Łatwy