Życie Podkarpackie nr 42/2017 Życie Podkarpackie nr 42/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 293/2017, Piątek 20 października 2017 r., Ireny i Kleopatry
Start Styl Życia Kuchnia Inne Niskosłodzony dżem malinowy
powrót do listy
Niskosłodzony dżem malinowy
Życie poleca

Niskosłodzony dżem malinowy

Kategoria: Inne
poziom: Łatwy
Smakowity, aromatyczny dżem malinowy domowej roboty to prawdziwy rarytas, codzienny smakołyk oraz efektowny dodatek na małe i mniejsze przyjęcia.
Składniki
  • 2 kg malin
  • 40 dag cukru
Przygotowanie
Maliny przebrać, oczyścić, opłukać i osączyć na sicie. W dużym rondlu owoce układać warstwami, przesypując cukrem. Odstawić na 2 godziny, następnie drewnianą lub silikonową szpatułką rozgnieść maliny. Gotować na niewielkim ogniu około 15 minut, często mieszając. Gorący dżem przełożyć do wygotowanych słoików, zamknąć i pasteryzować 20 minut w temperaturze 95 stopni C. Odstawić do wystudzenia.
Podobne przepisy:
Dżem truskawkowy z wanilią
Dżem truskawkowy z wanilią Trudno znaleźć kogoś, kto by za nimi nie przepadał. Słodkie, aromatyczne dżemy, ... Kategoria: Inne
poziom: Łatwy
Dżem jeżynowy
Dżem jeżynowy Pyszny domowy dżem z jeżyn. W smaku przyjemnie kwaskowaty. Znakomity dodatek do des ... Kategoria: Inne
poziom: Łatwy