Życie Podkarpackie nr 29/2017 Życie Podkarpackie nr 29/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 205/2017, Poniedziałek 24 lipca 2017 r., Kingi i Krystyny
Start Styl Życia Kuchnia Inne Dżem jeżynowy
powrót do listy
Dżem jeżynowy
Życie poleca

Dżem jeżynowy

Kategoria: Inne
poziom: Łatwy
Pyszny domowy dżem z jeżyn. W smaku przyjemnie kwaskowaty. Znakomity dodatek do deserów na zimno i na gorąco.
Składniki
  • 1 kg dorodnych jeżyn
  • 5 łyżek wody
  • 70 dag cukru
Przygotowanie

Połowę porcji jeżyn zalać wodą i zagotować. Przetrzeć przez sito, a następnie odparować na małym ogniu do połowy objętości. Wsypać cukier i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia kryształków. Dodać pozostałe jeżyny i gotować 25-30 minut, od czasu do czasu mieszając. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, ostudzić, szczelnie zamknąć.

Podobne przepisy:
Dżem truskawkowy z wanilią
Dżem truskawkowy z wanilią Trudno znaleźć kogoś, kto by za nimi nie przepadał. Słodkie, aromatyczne dżemy, ... Kategoria: Inne
poziom: Łatwy
Niskosłodzony dżem malinowy
Niskosłodzony dżem malinowy Smakowity, aromatyczny dżem malinowy domowej roboty to prawdziwy rarytas, codzienny ... Kategoria: Inne
poziom: Łatwy