powrót do listy

poziom:
Łatwy
Zielone, niepozorne i właściwie bez smaku... Zastanawiasz się, jak wykorzystać awokado w kuchni? Spróbuj past kanapkowych na bazie tego owocu – są banalnie proste do przygotowania. Awokado to prawdziwa skarbnica zdrowych tłuszczów i witamin z grupy B, a w towarzystwie bardziej charakternych dodatków, na świeżym pieczywie smakuje wyśmienicie.
Składniki
Pikantna z jajkami
- średniej wielkości awokado
- 3 jajka
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- szczypta kurkumy
- chilli (mielona lub w płatkach)
- sól, pieprz
Delikatna z suszonymi pomidorami
- awokadojajka
- 2 jajka
- kilka suszonych pomidorów
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jaja ugotować, obrać i drobno pokroić. Połączyć z miąższem awokado. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zblendować. Doprawić do smaku.
Podobne przepisy:

Placuszki z cukinii i szpinaku
Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką warto ...
Kategoria: Dania jarskie
poziom:
Łatwy

Sałatka z cytrusów i awokado
Soczyste cytrusy skutecznie chłodzą organizm w upalne dni. Nie tylko doskonale gasz ...
Kategoria: Sałatki
poziom:
Łatwy