Życie Podkarpackie nr 48/2016 Życie Podkarpackie nr 48/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 338/2016, Sobota 3 grudnia 2016 r., Franciszka i Ksawerego
Start Styl Życia Kuchnia Inne Pancakes – amerykańskie naleśniki
powrót do listy
Pancakes – amerykańskie naleśniki
Życie poleca

Pancakes – amerykańskie naleśniki

Kategoria: Inne
poziom: Łatwy
Puszyste, słodkie pancakes, placuszki serwowane prosto z patelni, tradycyjnie z sosem klonowym, czasem owocowymi dodatkami to klasyczny przepis na śniadanie w stylu amerykańskim. Niewiele mają wspólnego z naszymi naleśnikami, ale smakują równie dobrze. Pancakes przygotowywane z gęstego ciasta, wylewanego grubą warstwą na rozgrzaną patelnię, przypadną do gustu miłośnikom śniadaniowych słodkości w każdym wieku.
SKŁADNIKI (na ok. 10 sztuk)
  • 250 g mąki
  • 300 ml mleka lub 250 g maślanki
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
  • 30 – 50 g roztopionego masła (ostudzonego)
  • szczypta soli
  • 1 jajko duże lub 2 małe
  • syrop klonowy lub miód płynny
  • świeże owoce
  • masło klarowane do smażenia (można zastąpić olejem)
Przygotowanie

Przygotuj dwie miski. W jednej wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia lub sodę. W drugiej roztrzep jajka, dokładnie połącz je z cukrem pudrem. Wlej masło i mleko, mieszaj energicznie trzepaczką aż pojawi się piana. Dodaj suche składniki do mokrych, mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Jeśli nie musisz nie używaj miksera – ciasto łatwo jest „przekręcić”, placuszki wyjdą twarde.

Dla uzyskania najlepszego efektu, przed smażeniem ciasto odstaw na kilka minut, a następnie wylewaj grubą warstwą na rozgrzaną patelnię, posmarowaną cienką warstwą tłuszczu. Zmniejsz ogień do połowy, smaż kilka minut z jednej strony. Kiedy brzegi placuszka przeschną, a na cieście pojawią się pęcherzyki powietrza, odwróć na drugą stronę. Smaż jeszcze około minuty, uważając by się nie przypalił. Przełóż na talerzyk. Pamiętaj, że pierwszy placek zawsze wychodzi najmniej urodziwy.

Serwuj od razu, pojedynczo lub ułożone w stosik, oblane syropem klonowym lub miodem, przełożone owocami. Pycha! 

Podobne przepisy:
Muffiny malinowo-rabarbarowe
Muffiny malinowo-rabarbarowe Takie babeczki możemy robić z dodatkiem przeróżnych owoców, czekolady, a nawet g ... Kategoria: Desery
poziom: Łatwy