Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 344/2016, Piątek 9 grudnia 2016 r., Wiesławy i Leokadii
Start Styl Życia Kuchnia Inne Szaszłyk z grilla w trzech odsłonach
powrót do listy
Szaszłyk z grilla w trzech odsłonach
Życie poleca

Szaszłyk z grilla w trzech odsłonach

Kategoria: Inne
poziom: Łatwy
Kolorowe, pachnące, po prostu pyszne. Szaszłyki: nadziane na specjalne szpikulce kawałki różnych rodzajów mięsa, przetykane owocowo-warzywnymi dodatkami, mają tę zaletę, że możliwości tworzenia ich smakowitych, opiekanych wariantów są praktycznie nieograniczone. Możemy przygotować je z produktów, które mamy aktualnie pod ręką, a na pewno nikt nie będzie narzekał na smak. Proste, szybkie, idealne na ogrodowe przyjęcie. Prezentujemy kilka ciekawych pomysłów na szaszłyki z grilla – zawsze się udają!
Składniki
Hawajskie: z kurczakiem i ananasem
  • 4 podwójne piersi z kurczaka
  • 1 puszka ananasa
  • Marynata: 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu naturalnego, 1 łyżka oleju, czosnek, imbir
Dietetyczne: z rybą i pomidorkami cherry
  • 2 spore filety rybne (z pangi, dorsza, mintaja)
  • 250 g pomidorków cherry
  • 1 żółta papryka
  • 1/2 cukinii
  • kilka gałązek bazylii
  • Marynata: 100 ml oliwy, 2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki soku cytrynowego, ½ startej cebuli, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich, sól, pieprz
Wegetariańskie: z tofu i warzywami
  • 2 opakowania tofu
  • 2 papryki
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • Marynata: 2 łyżki oleju, 2 łyżki musztardy ostrej, 2 łyżki miodu, 1 łyżka sosu sojowego, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 1 łyżeczka rozmarynu, 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry, sól i czarny pieprz
Przygotowanie

W szklanej misie dokładnie wymieszać wszystkie składniki do marynaty. Kurczaka, rybę (po rozmrożeniu), tofu pokroić na niewielkie kawałki i dokładnie w niej obtoczyć. Odstawić do lodówki na kilka godzin.

Pokroić warzywa, nabijać na patyczki do szaszłyków naprzemiennie z zamarynowanym mięsem lub tofu. Układać na rozgrzanym ruszcie, grillować 15 – 20 minut, obracając od czasu do czasu.

Podobne przepisy:
Wiosenna sałatka
Wiosenna sałatka Każdy świeży listek pietruszki, szczypiorku, rzeżuchy, sałaty, szpinaku, kopru o ... Kategoria: Sałatki
poziom: Łatwy
Ziemniaki po gospodarsku
Ziemniaki po gospodarsku Ziemniaki są tanie, zdrowe i pożywne. Te z zapasów zimowych już się kończą, al ... Kategoria: Dania jarskie
poziom: Łatwy