Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 343/2016, Czwartek 8 grudnia 2016 r., Marii i Wirgiliusza
Start Styl Życia Kuchnia Inne Domowy zakwas z mąki żytniej na żurek
powrót do listy
Domowy zakwas z mąki żytniej na żurek
poziom: Łatwy
Czy robicie domowy zakwas na żur, żurek, barszcz biały, barszcz wielkanocny? Przygotowanie domowego zakwasu jest bardzo proste, a satysfakcja ogromna! Zakwas z maki żytniej jest mocno kwaśny, wyrazisty w smaku. Swój charakterystyczny aromat zawdzięcza obecności bakterii kwasu mlekowego, które wytwarzają się w procesie fermentacji mąki. Domowy zakwas niesamowicie podkręca smak przygotowywanych na jego bazie zup, jest tani, zdrowy i – wbrew pozorom – w wykonaniu zupełnie niekłopotliwy.
Składniki
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • 0,75 – 1 l wody
  • 1 kromka suchego chleba razowego
  • 3 – 4 ząbki czosnku
Przygotowanie
Mąkę żytnią razową (najlepiej typ 2000) wymieszać z przegotowaną wodą w słoiku (wygotowanym) lub kamiennym naczyniu.  Dodać drobno posiekany czosnek i jeszcze raz, dokładnie zamieszać.  Opcjonalnie można dodać przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, otarty majeranek.  Zaczyn przykryć kromką razowego chleba, a następnie gazą lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. 1 – 2 razy dziennie zamieszać.

Gotowy zakwas na żurek powinien mieć kwaśny, ale przyjemny smak. Im dłużej kisimy zakwas, tym wyrazistszy bedzie jego smak – o tym jaki nam odpowiada najlepiej zadcydować indywidualnie. Zaczyn na pewno nie powinien mieć posmaku goryczki, ani pleśni – taki nie nadaje się do dalszej obróbki.

Zakwas na żur najlepiej przygotować 4 – 5 dni przed podaniem zupy.  Powstanie zakwasu na żurek można nieco przyśpieszyć dodając łyżkę soku z kiszonych ogórków, kapusty czy wrzucając do słoika kromkę chleba żytniego, na zakwasie (bez polepszaczy).

Po ukiszeniu zakwas na żur może być przechowywany w lodówce, w zamkniętym słoiku nawet do dwóch tygodni (należy kontrolować, czy nie pojawia się pleśń).
Podobne przepisy:
Domowy bulion warzywny na kościach cielęcych
Domowy bulion warzywny na kościach cielęcych Bulion domowy, czyli wywar mięso – warzywny jest podstawą zup, sosów, gulaszy i ... Kategoria: Zupy
poziom: Łatwy
Staropolski żur na zakwasie podany w chlebie
Staropolski żur na zakwasie podany w chlebie Żurek, barszcz biały, gesty i zawiesisty, mocno pachnący czosnkiem, z dodatkiem ja ... Kategoria: Zupy
poziom: Łatwy