Życie Podkarpackie nr 17/2017 Życie Podkarpackie nr 17/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 116/2017, Środa 26 kwietnia 2017 r., Marii i Marcelego
Start Styl Życia Kuchnia Inne Zapiekanka z kaszy gryczanej po chłopsku
powrót do listy
Zapiekanka z kaszy gryczanej po chłopsku
poziom: Łatwy
Pożywna zapiekanka z kaszy gryczanej to doskonały pomysł na zdrowy, sycący obiad. Prażone ziarna gryki, wymieszane z aromatycznym, wędzonym boczkiem, cebulką i pietruszką, zapiekane pod pierzynką z jajek, są doskonałe jako samodzielne danie, ale sprawdzą się też jako dodatek do mięsa czy warzyw. Zapiekanka jest szybka i łatwa do przygotowania, jednak mocny aromat prażonej gryki nie każdemu może przypaść do gustu. Zwolennicy nieco łagodniejszych smaków kaszę gryczaną paloną mogą zastąpić jej wersją białą (nie poddawaną procesowi prażenia) – jest równie smaczna, ale delikatniejsza i ma więcej składników odżywczych. Ciekawą wariacją może być zastąpienie pietruszki świeżym szpinakiem.
Składniki (na dwie porcje):
  • 1 (100 g) torebka kaszy gryczanej
  • 50 – 100 g boczku wędzonego (surowego)
  • 3 – 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • pęczek pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej lub masło do wysmarowania naczynia
Przygotowanie

Kaszę gryczaną ugotować (na półtwardo) w lekko osolonej wodzie, odsączyć i odstawić do ostygnięcia.

Boczek pokroić w cienkie paseczki i podsmażyć. Dodać drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu do zarumienienia cebulki.

Zdjąć patelnię z ognia, odczekać kilka minut. Do boczku dodać kaszę, posiekaną nać pietruszki (część zostawić do posypania potrawy po upieczeniu). Wbić jedno jajko i wszystko wymieszać – zwracając uwagę, aby jajko dokładnie pokryło wszystkie składniki.

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, przełożyć kaszę z boczkiem, równomiernie rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekać przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć zapiekankę, na wierzchu  rozbić 1 – 2 jaja (w zależności od wielkości naczynia), posypać pieprzem i delikatnie posolić. Wstawić ponownie do piekarnika na 10 – 15 minut (do momentu ścięcia jaj).

Zapiekankę z kaszy gryczanej przed podaniem posypać posiekaną pietruszką. 

Podobne przepisy:
Zapiekanka z cukinii, mięsa mielonego i pomidorów
Zapiekanka z cukinii, mięsa mielonego i pomidorów Mamy sezon na cukinię, więc dzisiaj proponuję zapiekankę z cukinii, mięsa mielon ... Kategoria: Dania mięsne
poziom: Łatwy
Wegeburgery ze szpinakiem i zielonym groszkiem
Wegeburgery ze szpinakiem i zielonym groszkiem Bardzo pożywne i pełne odżywczych składników wegańskie burgery, to ciekawa i sm ... Kategoria: Dania jarskie
poziom: Łatwy