Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 345/2016, Sobota 10 grudnia 2016 r., Julii i Daniela
Opublikowano
Region
Wielkanocna uczta. Pyszne przepisy szefowej kuchni restauracji Dominikańskiej
Wielkanoc to mnóstwo drobiazgów tworzących szczególną atmosferę, ale w głównej mierze czas rodzinnych spotkań przy stole. A ten ugina się pod obfitością przysmaków kuchni polskiej. Każda gospodyni ma własny kanon wielkanocnych potraw, ale zawsze warto urozmaicić obowiązujące menu o nowe pozycje.
fot. Marcin Łabuda
Pasztet z kaczki


Z pomocą Katarzyny Węgrzyn, wieloletniej szefowej kuchni w Restauracji Dominikańskiej, od 21 lat obecnej na przemyskim Rynku, przygotowaliśmy dla Państwa kilka ciekawych propozycji kulinarnych na świąteczny stół. To miejsce korzystające z bogactwa polskiej, klasycznej kuchni, dlatego zaproponowane specjały, oparte są na dobrym, zdrowym produkcie, przypominają smakiem te, które przyrządzały nasze babcie.

fot. Marcin Łabuda
Wszystkie propozycje świątecznych dań i słodkości to dzieło Katarzyny Węgrzyn, wieloletniej szefowej kuchni w Restauracji Dominikańskiej


MAKOWIEC NA CIEŚCIE FRANCUSKIM



Składniki na ciasto:

  • 50 dag mąki
  • 50 dag margaryny
  • 3 łyżki wody
  • 6 żółtek


Ciasto zagnieść, podzielić na 2 placki i schłodzić.

Składniki na masę makową:

fot. Marcin Łabuda
Makowiec na cieście francuskim
  • 50 dag maku
  • 50 dag cukru pudru
  • 6 żółtek
  • sok z cytryny
  • olejek migdałowy
  • 3 łyżki skórki otartej z pomarańczy
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 4 łyżki siekanych orzechów

Wykonanie:

Żółtka ucieramy z cukrem i sokiem z cytryny. Dodajemy mak, ubijamy pianę z pozostałych białek, dodajemy olejek migdałowy i bakalie. Masę makową wylewamy na ciasto i przykrywamy drugim ciastem. Nakłuwamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 st. C.


PASZTET Z KACZKI


fot. Marcin Łabuda
Pasztet z kaczki

Składniki:

  • 0,5 kg kaczki
  • 40 dag łopatki
  • 40 dag surowego boczku
  • 10 dag wątróbki drobiowej (...)
artykuł premium
Przeczytałeś tylko fragment tekstu.
Chcesz mieć dostęp do pełnej treści tego i wszystkich
innych artykułów na Życie.pl?
Przejdź na wersję Premium
już od 5,99 zł miesięcznie
Masz już wykupiony dostęp? zaloguj się
Co otrzymasz w wersji Premium?
Dostęp do pełnych wersji wszystkich artykułów
Dostęp do e-wydań
Dostęp do ogłoszeń drobnych z gazety Życie Podkarpackie
Rabaty przy prenumeracie
Dowiedz się więcej
0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 49/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium