Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 346/2016, Niedziela 11 grudnia 2016 r., Damazego i Waldemara
Opublikowano
Przemyśl, Jarosław, Przeworsk, Lubaczów, Region
Co oprócz karpia? Sprawdzone przepisy na świąteczny stół
W święta stoły uginają się od pyszności. Oprócz wigilijnego barszczu, pierogów z kapustą i grzybami, tradycyjnej kutii czy piernika, nie może na nich zabraknąć ryby. Stały element wigilijnej wieczerzy w postaci karpia warto wzbogacić także o propozycje potraw na bazie innych gatunków ryb.
fot. Marcin Łabuda
Maria Sroka, szefowa kuchni w Villi Bolestraszyce, prezentuje grillowanego łososia w towarzystwie kolorowych warzyw (przepis poniżej).

Maria Sroka, szefowa kuchni w Villi Bolestraszyce, specjalnie dla naszych Czytelników zdradza receptury na aromatyczną zupę rybną na bazie pstrąga i dorsza, rozpływającego się w ustach i naprawdę prostego w przygotowaniu grillowanego łososia w warzywach oraz śledzika z duszoną cebulką i suszonym borowikiem. – Te propozycje idealnie sprawdzą się jako urozmaicenie wigilijnej kolacji, ale też świątecznego obiadu – zachwala szefowa. Gości i domowników z pewnością zachwyci też pieczona kaczka w prostej, klasycznej odsłonie, nadziewana wątróbką i suszoną żurawiną. Jest uważana za najszlachetniejszy rodzaj drobiu, dlatego gości na naszych stołach przy wyjątkowych okazjach, a taką są właśnie święta. – Dobrze przyrządzona może być królową świątecznego obiadu – zachęca do kulinarnych eksperymentów szefowa kuchni Maria Sroka. Na deser koniecznie coś z makiem i miodem, które zagwarantują wspaniałą słodycz i zapach. Tegorocznym faworytem, jeśli chodzi o wypieki, może się stać prezentowany niżej mazurek miodowy z masą grysikową. Z reguły są to ciasta niskie, ale na Boże Narodzenie warto przygotować nieco bardziej efektowny wysoki przekładaniec. Smacznego! 

Aromatyczna zupa rybna

Składniki:

2 pstrągi

1 kg dorsza

2 marchewki

1 mały seler

1 pietruszka (korzeń)

2 łyżeczki przyprawy curry

Sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Rybę ugotować w całości, wyjąć z wywaru i ostudzić. Warzywa pokroić w talarki, wrzucić do gotującej się wody. Rybę oczyścić z ości i dodać do zupy. Doprawić przyprawą curry, solą i pieprzem.

Złocista kaczka faszerowana wątróbką drobiową i żurawiną

Składniki:

1 kaczka

½ kg wątróbki drobiowej

2 kostki masła

6 jaj (...)

artykuł premium
Przeczytałeś tylko fragment tekstu.
Chcesz mieć dostęp do pełnej treści tego i wszystkich
innych artykułów na Życie.pl?
Przejdź na wersję Premium
już od 5,99 zł miesięcznie
Masz już wykupiony dostęp? zaloguj się
Co otrzymasz w wersji Premium?
Dostęp do pełnych wersji wszystkich artykułów
Dostęp do e-wydań
Dostęp do ogłoszeń drobnych z gazety Życie Podkarpackie
Rabaty przy prenumeracie
Dowiedz się więcej
0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 49/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium