Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 343/2016, Czwartek 8 grudnia 2016 r., Marii i Wirgiliusza
Opublikowano
Przemyśl
Śniadanie mistrzów, czyli jedzenie może być przyjemnością
„Bosko” nie wygląda na typową restaurację. Najważniejszym meblem jest tutaj stół. Tak duży, że zajmuje prawie jedną trzecią powierzchni lokalu. Na tym stole, na oczach klientów, przyrządzane są wszystkie potrawy.
fot. Jacek Szwic
Wszyscy chcą zobaczyć, jak się praży granolę.
Sobota, dziesiąta rano. Dookoła stołu stoją dwie dziewczynki i pięciu chłopców, z których najmłodszy, Oskar, ma cztery lata i trzeba było podstawić mu stołeczek, żeby mógł uczestniczyć w przygotowaniu śniadania mistrzów, które właśnie się rozpoczyna. – Od dzisiaj nie musicie chodzić do sklepu po nutellę, bo zaraz nauczymy się, jak zrobić ją samemu – obiecuje Maciej Łabuński, właściciel restauracji Bosko i Akademii gotowania dla malucha. W tym czasie Justyna Guła, współautorka projektu szkoły gotowania dla dzieci, kładzie przed każdym z dzieciaków kolorową miskę, tackę i nożyk. Domowa nutella, która będzie jednym ze składników śniadania mistrzów, okazuje się bardzo prosta w przygotowaniu. Należy obrać awokado, wrzucić do miski, dodać pokrojone daktyle, kakao, miód i zmiksować na gładko. Dzieci w mig łapią, na czym to polega. Z rąk do rąk krążą kolorowe miseczki z półproduktami. Wszystko można pooglądać, wszystkiego spróbować, z czego dzieci skwapliwie korzystają. – Czego jeszcze trzeba dodać? – pyta Maciej Łabuński. – Miodu – chórem odpowiadają chłopcy. – Trzy łyżki – precyzują dziewczynki, które sprawdziły to w przepisie. Nutella kończy się miksować, a tymczasem na stolnicy już rośnie ciabata. 
fot. Jacek Szwic
Dziewczynki, bardziej doświadczone, korzystały z wydrukowanych przepisów.

Do głowy przez żołądek

– Nasz projekt zakłada wpojenie dzieciom nawyków zdrowego odżywiania – opowiada Maciej Łabuński. – Pokazujemy im, jak wykorzystać proste i dostępne produkty i jak z nich przygotować na przykład śniadanie, smaczne, a do tego zdrowe (...)

fot. Jacek Szwic
Finał, czyli mistrzowie pałaszują przygotowane przez siebie śniadanie.
artykuł premium
Przeczytałeś tylko fragment tekstu.
Chcesz mieć dostęp do pełnej treści tego i wszystkich
innych artykułów na Życie.pl?
Przejdź na wersję Premium
już od 5,99 zł miesięcznie
Masz już wykupiony dostęp? zaloguj się
Co otrzymasz w wersji Premium?
Dostęp do pełnych wersji wszystkich artykułów
Dostęp do e-wydań
Dostęp do ogłoszeń drobnych z gazety Życie Podkarpackie
Rabaty przy prenumeracie
Dowiedz się więcej
0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 49/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium