Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 344/2016, Piątek 9 grudnia 2016 r., Wiesławy i Leokadii
Opublikowano
Region
Rolnicy: Przepisy o GMO są kuriozalne
– Państwo zakazuje w Polsce upraw roślin genetycznie modyfikowanych, ale pozwala sprowadzać je z zagranicy. To nieuczciwe, albo GMO jest szkodliwe, albo nie – wskazują rolnicy.
fot. Paweł Bugira
W środowisku polskich rolników, spośród roślin genetycznie modyfikowanych, najwięcej mówi się o kukurydzy.

Opinii na temat roślin GMO, czyli genetycznie modyfikowanych, jest pewnie tyleż pozytywnych, co negatywnych. – Różne badania są prowadzone, ale nie ma jednoznacznych dowodów, które pozwolą określić, że są one szkodliwe dla zdrowia albo że są zupełnie bezpieczne – wskazuje Jerzy Fedyna z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Przemyślu.

Co to jest GMO

Czym jest w ogóle GMO? To organizm, którego materiał genetyczny został zmieniony, czyli wprowadzony został do niego fragment DNA innego organizmu. GMO ma szerokie zastosowanie, m.in. w medycynie. 
fot. Paweł Bugira

– Nie ma jednoznacznych dowodów, które pozwolą określić, że uprawy GMO są szkodliwe dla zdrowia albo że są zupełnie bezpieczne – mówi Jerzy Fedyna z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Przemyślu.
artykuł premium
Przeczytałeś tylko fragment tekstu.
Chcesz mieć dostęp do pełnej treści tego i wszystkich
innych artykułów na Życie.pl?
Przejdź na wersję Premium
już od 5,99 zł miesięcznie
Masz już wykupiony dostęp? zaloguj się
Co otrzymasz w wersji Premium?
Dostęp do pełnych wersji wszystkich artykułów
Dostęp do e-wydań
Dostęp do ogłoszeń drobnych z gazety Życie Podkarpackie
Rabaty przy prenumeracie
Dowiedz się więcej
1 Komentarz
user
skomentuj
Komentujesz jako:
user
olo 178.43.81.246 30.01.2015

Warto się zastanowić czy jest zdrowe , czy NIE.

Ludzie nie są karmione modyfikowaną soją tak jak drób i trzoda w dużych fermach. Więc tutaj jeszcze nie widać skutków GMO.

Co dla drobiu i trzody, to wiadomo , że jest bardziej ekonomiczne, niż pasze utrzymane z konwencjonalnego lub ekologicznego  gospodarstwa. Szybki przyrost tuszek u drobiu i tuczników, przekłada się na szybsze dojrzewanie.

Czy człowiek jako konsument będzie się szybciej starzał ?



Co do hodowli roślin GMO, maja mocniejsze geny i w środowisku wyprą inne rośliny.

Obecnie powstałe łąki na potrzeby wypasów bydła są jednolite jeśli chodzi o strukturę roślin. Tradycyjne mają bioróżnorodność, można spotkać wiele gatunków roślin.

Jaką chcemy mieć przyszłość , szarą czy kolorową ?

nr 49/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium