Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 345/2016, Sobota 10 grudnia 2016 r., Julii i Daniela
Opublikowano
Przemyśl, Kalwaria Pacławska
Powiatowe dożynki na Kalwarii Pacławskiej [GALERIA]
Zróżnicowane zboża – pszenica, jęczmień, żyto, owies, niekiedy proso to podstawa dożynkowego wieńca. Kompozycję dopełniają świeże oraz suszone kwiaty, trawy, przyjemnie pachnąca mięta i inne zioła, winne grona, pozostałe owoce. Wieniec uosabia urodzaj, to dar dziękczynny za zebrane plony. Poświęcony w kościele, zgodnie z tradycją przechowywany powinien być do czasu siewu w kolejnym roku.
fot. Aleksandra Białoń

Wykonanie wieńca wymaga dużego nakładu pracy, cierpliwości i czasu. Trawy na ten cel zbiera się w maju, gdy są jeszcze zielone, suszy w zacienionym, przewiewnym miejscu. Zboża ścina się własnoręcznie – kosą lub sierpem. Przepisy na dożynkowe wieńce przekazywane są z pokolenia na pokolenie.

Święto chleba, plonów i tych wszystkich, którzy je zebrali

Wspólne dożynki gminy Fredropol i powiatu przemyskiego zorganizowano na Kalwarii Pacławskiej dzięki staraniom ojców franciszkanów, Starostwa Powiatowego w Przemyślu, Stowarzyszenia Sołtysów Powiatu Przemyskiego, władz gminy Fredropol. Występy artystyczne przygotowały (...)

artykuł premium
Przeczytałeś tylko fragment tekstu.
Chcesz mieć dostęp do pełnej treści tego i wszystkich
innych artykułów na Życie.pl?
Przejdź na wersję Premium
już od 5,99 zł miesięcznie
Masz już wykupiony dostęp? zaloguj się
Co otrzymasz w wersji Premium?
Dostęp do pełnych wersji wszystkich artykułów
Dostęp do e-wydań
Dostęp do ogłoszeń drobnych z gazety Życie Podkarpackie
Rabaty przy prenumeracie
Dowiedz się więcej
0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 49/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium