Życie Podkarpackie nr 3/2020	Życie Podkarpackie nr 3/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 26/2020, Niedziela 26 stycznia 2020 r., Seweryna i Pauliny
Opublikowano
Lubaczów, Jarosław, Przemyśl, Przeworsk, Region, Gorajec, Cieszanów
Zawalczą najlepsi! Festiwal smaków w Cieszanowie i Gorajcu
Letnia odsłona Festiwalu Smaków w Cieszanowie przyjmie formę warsztatów o tematyce ryb słodkowodnych prowadzonych przez Master Chefa Jarosława Uścińskiego.

Wydarzenie zaplanowano na 12 lipca.

14 lipca festiwal przeniesie się do Gorajca, gdzie podczas Folkowiska będą warsztaty i mistrzowskie pokazy kulinarne, „Ryneczek Produktów Tradycyjnych”, a także konkurs „Galicyjska Miska” skierowany do lokalnych reprezentacji Kół Gospodyń Wiejskich.

Przeprowadzony zostanie też prestiżowy konkurs „Smaki Galicji” (1 z 10 w Polsce), w ramach Kulinarnego Pucharu Polski, przeznaczony dla reprezentacji najlepszych hoteli i restauracji. Celem konkursu jest propagowanie zdrowej żywności przy wykorzystaniu 6 produktów regionalnych producentów.

Obowiązkowymi produktami do przygotowania zupy są: żeberka wieprzowe (surowe), masło tradycyjne (polskie), kapusta (dowolny rodzaj), kminek zwyczajny (świeży lub suszony). Do dania drugiego niezbędne będą produkty: boczek surowy (ze skórą bez kości), marchew (polskie odmiany), ziemniaki (polskie odmiany), pokrzywa zwyczajna.

Konkurs organizowany jest przy wsparciu i pomocy m.in.: Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej oraz Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

 

0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 3/2020
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium