Życie Podkarpackie nr 24/2019 Życie Podkarpackie nr 24/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 168/2019, Poniedziałek 17 czerwca 2019 r., Laury i Adolfa
Opublikowano
Przemyśl
Przybliżają przemyślanom smaki Neapolu i Mediolanu
Aldona Kurasz pochodzi z okolic Dubiecka, jej mąż Valerio Familio z Neapolu. Połączyły ich miłość i kuchnia. Oboje pokochali też Przemyśl. Swoją trattorię Familio zdecydowali się otworzyć właśnie tutaj. Ich specjalnością jest pizza neapolitańska.
fot. Aleksandra Nowotyńska
Aldona, Valerio, ich synek Fabrizio oraz Carlo.

Pani Aldona mieszkała we Włoszech. Wyjechała kiedyś do sióstr na wakacje i tak została. Na 11 lat. Jednak męża poznała w Polsce, zupełnie przypadkiem, za to we własnym domu. To było 5 lat temu.

– Byłem wtedy na rozstaju dróg. Miałem przed sobą dylemat – zostać menedżerem pizzerii w Wielkiej Brytanii czy wyjechać do Australii. Pewnego dnia brat zapytał nagle: dlaczego by nie spróbować w Polsce? I stało się. Przyjechałem na chwilę, ale poznałem Aldonę. To była miłość od pierwszego wejrzenia. Zostałem na stałe – opowiada Valerio. Jego druga miłość to pizza (...)

artykuł premium
Przeczytałeś tylko fragment tekstu.
Chcesz mieć dostęp do pełnej treści tego i wszystkich
innych artykułów na Życie.pl?
Przejdź na wersję Premium
już od 5,99 zł miesięcznie
Masz już wykupiony dostęp? zaloguj się
Co otrzymasz w wersji Premium?
Dostęp do pełnych wersji wszystkich artykułów
Dostęp do e-wydań
Dostęp do ogłoszeń drobnych z gazety Życie Podkarpackie
Rabaty przy prenumeracie
Dowiedz się więcej
14 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
user
Erz 37.47.70.181 03.04.2019

Pycha! Oby działało jak najlepiej, bo jedzenie świetne. 

user
Jasia3 94.40.75.204 03.04.2019

Jedzenie jest rewelacyjne. Bylam 2 razy i na pewno jeszcze nie raz zaglądne

user
Nina 83.31.243.9 03.04.2019

Cudne miejsce - pełne kultury i świetnego jedzenia! Wreszcie można gdzieś zabrać ludzi, którzy nas tu, w Przemyślu,  odwiedzą -  zabrać w jakieś "ludzkie" miejsce, nie nadęte i mające normalne ceny a nie kosmiczne wyliczenia. Gratulacje.

user
Emma 5.173.51.214 03.04.2019

Przy jakiej to ulicy się znajduje? 

user
i 94.40.44.230 03.04.2019

włoska pizza jest przepyszna ale tylko ta która opalana jest w piecu na drzewo na mące typ 00 i oryginalnym serem mozzarella bez ketchupu w kilka minut a nawet i krócej to podstawa... Jeżeli tam tak jest pędzę tam szybko...

user
DOC 94.40.33.161 04.04.2019

Świetne miejsce.

Polecam każdemu kto chciałby na chwilę przenieść się do Włoch.

user
M. 85.144.171.34 04.04.2019

Potrawy serwowane w tej restauracji sa przygotowywane na oryginalnych, wysokiej jakosci skladnikach i wszystko zgodnie z Włoska sztuka gotowania. Dla mnie pycha!!! Wlasciciele to przesympatyczni ludzie. Warto odwiedzic to miejsce !! Carbonara robiona na oryginalnym wloski boczku, z zoltkami i parmezanem, bez smietany, pyyyyysznosci !! M.

user
x 185.25.123.221 04.04.2019

Aż miło pochwalić ! Oby tak dalej 

user
:) 81.161.203.132 04.04.2019

Swietni ludzie i pizza pycha

user
Basia 80.55.78.122 04.04.2019

Proszę napiszcie gdzie to jest, na jakiej ulicy?

user
DOC 94.40.33.161 08:12:49 05-04-2019

Basiu obok Policji w miejscu starej Drywutni, Muchy

user
Aga 37.228.250.90 05.04.2019

Na jakiej ulicy to pyszne miejsce

user
Basia 80.55.78.122 07.04.2019

Doc bardzo dziękuję i pozdrawiam

user
Tomek 37.214.57.21 22.04.2019

Pizza jest świetna, Włochy pojawiły się po drugiej stronie ulicy)  http://192-168-1-1admin.com

nr 24/2019
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium