Życie Podkarpackie nr 12/2017 Życie Podkarpackie nr 12/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 84/2017, Sobota 25 marca 2017 r., Marii i Wieńczysłąwa
Opublikowano
Jarosław
50 uczniów „spożywczaka” pojedzie na szkolenia do Anglii, Niemiec i Włoch
– Kompetencje i umiejętności są bardzo ważne dla wchodzących na rynek pracy, ale równie ważna jest mobilność. Osoby posługujące się obcym językiem, o szerokich horyzontach, otwarte i tolerancyjne, z doświadczeniem zdobytym także za granicą są atrakcyjne dla pracodawców – mówi Agnieszka Siwoń z Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu, podsumowując zagraniczne praktyki realizowane przez szkołę w ramach projektu Erasmus+.
Przed wyjazdem uczyli się, jak przygotować potrawy charakterystyczne dla kuchni kraju, w którym odbędą praktyki.

W tym roku aż 50 uczniów „spożywczaka” pojedzie z nauczycielami przedmiotów zawodowych do Włoch, Niemiec i Anglii, by nabrać doświadczenia w zawodzie, do którego się przygotowują. Zobaczą, jak pracują koledzy za granicą, zdobędą certyfikaty poświadczające umiejętności i pokażą, że są mobilni. Na zagraniczne praktyki pojadą: przyszli hotelarze, kelnerzy, fryzjerzy, technicy żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharze.

artykuł premium
Przeczytałeś tylko fragment tekstu.
Chcesz mieć dostęp do pełnej treści tego i wszystkich
innych artykułów na Życie.pl?
Przejdź na wersję Premium
już od 5,99 zł miesięcznie
Masz już wykupiony dostęp? zaloguj się
Co otrzymasz w wersji Premium?
Dostęp do pełnych wersji wszystkich artykułów
Dostęp do e-wydań
Dostęp do ogłoszeń drobnych z gazety Życie Podkarpackie
Rabaty przy prenumeracie
Dowiedz się więcej
Sonda
Czy po zmianie przepisów zauważyłeś wzmożoną wycinkę drzew w Twojej okolicy?
  • Tak, tną na potęgę
  • Drobne zmiany, raczej kosmetyczne
  • Nie zauważam zmian
nr 12/2017
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium