Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 345/2016, Sobota 10 grudnia 2016 r., Julii i Daniela
Opublikowano
Jarosław
Wielkanocne inspiracje palce lizać!
Uczennice trzeciej klasy technikum o specjalności żywienie i usługi gastronomiczne z Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu proponują świąteczne potrawy. Swoje pomysły oparły na tradycyjnej kuchni wielkanocnej, wnosząc przy okazji nowe spojrzenie. Co ważne, dania są dość łatwe do przygotowania, a to w czasie przedświątecznej gorączki duży atut. Adeptki kuchni przygotowywały swoje potrawy pod okiem Wioletty Stoch i Urszuli Machaj, specjalistek od spraw kuchni i żywienia.
fot. Roman Kijanka

Biała kiełbasa z ćwikłą borówkową

Białą kiełbasę glazurowaną z ćwikłą borówkową proponuje Patrycja Jackowska.

Masa kiełbasiana: 1kg mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka), 0,5 kg wołowiny, 0,5 kg boczku surowego oraz przyprawy: pieprz, sól, czosnek, tarty korzeń chrzanu.

Ze składników przygotować masę kiełbasianą, uformować małe kiełbaski w naturalnych osłonkach, zaparzyć. Zaparzone kiełbaski posmarować glazurą i piec na złoty kolor.

Glazurę przygotować z borówek, wódki czystej i chrzanu.

Ćwikła: starte buraki czerwone zmieszać z chrzanem, borówkami, cukrem, solą i sokiem z cytryny do smaku.

Pasztet z królika

Wielkanocny pasztet z królika z orzechami w towarzystwie sosów chrzanowych proponuje Dominika Nowosiadłyk.

Składniki: 500 g mięsa z królika, 100 g surowego boczku, 100 g wątróbki cielęcej, bułka pszenna czerstwa, 2 jaja, 1 cebula, 2 suszone grzyby, por, seler, 40 ml koniaku, 100 g orzechów laskowych, skórka z pomarańczy oraz przyprawy (pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, kolendra mielona, kminek, jałowiec).

Cebulę podsmażyć z mięsem, dodać przyprawy, warzywa i grzyby, dusić do miękkości. Mięso zmielić z namoczoną w mleku bułką i podsmażoną na maśle wątróbką, dodać żółtka, orzechy, koniak i ubitą pianę z białek. Pasztet piec w kąpieli wodnej.

Sos chrzanowy żółty: 3 jaja, 200 g śmietany 18 proc., 200 g utartego na drobnej tarce korzenia chrzanu, sól, cukier. Wszystkie składniki sosu ubić na parze do zgęstnienia.

Sos chrzanowy zielony: majonez, chrzan, rzeżucha, sól, cukier. Wszystkie składniki sosu zmiksować.

Uproszczony sękacz

Świąteczny torcik ze słojami – czyli uproszczoną wersję sękacza – proponuje Sylwia Czerwińska.

Składniki ciasta: 200 g masła, 75 g cukru pudru, 10 jaj, 250 g mąki pszennej.

Lukier: sok z cytryny, cukier puder, migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa.

Masło utrzeć z cukrem do spienienia, dodać żółtka i mąkę. Ubić pianę z białek i wymieszać z ciastem. Tortownicę wysmarować masłem, wlać cienką warstwę ciasta, wstawić do piekarnika (ok. 180º C). Gdy się upiecze, wlać drugą cienką warstwę, wstawić formę do większej z wodą (żeby ciasto piekło się tylko od góry) i obie razem do piekarnika. Czynności powtarzać do wyczerpania składników. Gotowe ciasto polukrować i udekorować bakaliami. 

fot. Roman Kijanka
fot. Roman Kijanka
fot. Roman Kijanka
fot. Roman Kijanka

Babka ponczowa

Wielkanocną babkę ponczową z daktylami proponuje Magdalena Sawa.

Składniki ciasta: 500 g mąki pszennej, 100 g cukru pudru, 8 żółtek, 200 ml mleka tłustego, 150 g masła, 30 g drożdży, 200 g daktyli, laska wanilii lub cukier wanilinowy i sól.

Poncz: 50 ml białego rumu, 50 ml wina białego słodkiego i 100 g cukru trzcinowego.

Sposób przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i zalać ciepłym mlekiem (ok. 30º C). Żółtka utrzeć z resztą cukru i drobno posiekaną laską wanilii lub cukrem wanilinowym. Daktyle drobno posiekać. Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże z mlekiem, żółtka i stopione masło. Wyrobić elastyczne, dość luźne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać daktyle. Ciasto jest wyrobione, kiedy zaczyna się odklejać od ręki. Czystą ściereczkę posmarować masłem. Włożyć w nią ciasto, zawiązać, zostawiając miejsce dla wyrośnięcia ciasta. Włożyć do garnka z wodą (ok. 5 l) i przykryć. Po 3 godzinach ciasto podwoi objętość i wypłynie na wierzch. Ciasto włożyć do wysmarowanej masłem formy, wypełniając ją do 1/3 wysokości. Przykryć ściereczką i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 40 minut. Piec w temperaturze 160º C około 45 – 55 minut. Upieczoną babkę przestudzić i wyjąć z formy.

Przygotowanie ponczu: zagotować 100 ml wody z cukrem, ostudzić, dodać rum i wino. Babkę nakłuć w kilku miejscach szpikulcem i kilkakrotnie smarować ponczem przy pomocy pędzelka. Babka jest gotowa, gdy równomiernie nasiąknie ponczem.

Roladki z chrzanem

Wielkanocne roladki z musem chrzanowym proponuje Beata Kuc.

Przygotowujemy je z szynki wędzonej, pokrojonej w plastry, które faszerujemy musem chrzanowym. Mus przygotowujemy z 50 g tartego korzenia chrzanu, 100 g majonezu, 100 ml białego wina wytrawnego, 1 kwaśnego jabłka (szara reneta) oraz 50 g śmietanki 30 proc.

Jabłko umyć, obrać i pokroić w ósemki, zalać winem i gotować do miękkości, przetrzeć przez sito. Mus połączyć z chrzanem, majonezem i bitą śmietanką, doprawić solą i cukrem.

Musem chrzanowym faszerować plastry szynki i zwijać roladki.

fot. Roman Kijanka
7 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
user
Ozzman 94.40.75.10 03.04.2015


W sumie bez komentarza...

user
tom 95.49.194.70 04.04.2015
Ładne dziewczyny, które potrafią i świetnie gotują = marzenie każdego, normalnego faceta.
user
B 16 94.40.75.10 04.04.2015


EWANGELIA POKOJU - WEGANIZM.BLOX.PL

user
petroza 94.40.75.10 04.04.2015

Youtube.com - Poznaj swoje mięso

user
Morrissey 94.40.75.10 05.04.2015

"" Specjalistki do spraw kuchni i zywienia '' ?!?!?!?!?!?

user
Ozzman 94.40.75.10 05.04.2015

Tak czytam te tzw. przepisy kulinarne i przychodzi mi na myśl jeden fajny numer:

 

YOUTUBE.COM - GAGA - ALKOHOL I MIĘSO

user
b 16 94.40.75.10 05.04.2015

" Zaprawdę powiadam wam, że po to przyszedłem na świat aby położyć kres wszelkim krwawym ofiarom i spożywaniu mięsa zwierząt i ptaków, które przez ludzi są zabijane''

 

(EWANGELIA JEZUSA - ROZDZIAŁ 75.9)

nr 49/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium