Życie Podkarpackie nr 41/2017 Życie Podkarpackie nr 41/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 291/2017, Środa 18 października 2017 r., Łukasza i Juliana
Opublikowano
Jarosław
Bezy w ciekłym azocie, czyli kuchnia nie tylko dla snobów
Jeśli ktoś uważa, że w materii przygotowywania potraw wszystko już zostało odkryte, a kuchnia pozostanie niezmienna, za wyjątkiem modyfikacji w samych daniach, myli się głęboko. W świat kulinariów również wkracza nauka i oferuje zaskakujące możliwości. Przykładem mogą być bezy mrożone w ciekłym azocie lub makaron przygotowany tylko z soku.
Przy jedzeniu zmrożonych bez skrapla się para wodna zawarta w powietrzu.
– Kuchnia molekularna to tajemniczo wyglądające potrawy, na dodatek przygotowywane w dość nietypowy sposób i przy użyciu zaskakujących zestawień produktów o ciekawych smakach. To wkraczająca na nasze stoły rewolucja kulinarna, do przygotowywania potraw wykorzystująca wiedzę naukową – wyjaśnia Urszula Machaj, nauczycielka zawodu w Zespole Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu. Otrzymujemy w ten sposób dania o czystych smakach, dajace nowe doznania czuciowe, a przy tym zdrowe i na dodatek intrygujące. Kuchnia molekularna, jak wiele innych trendów w gastronomii, ma swoich wielbicieli – dodaje. Choć taki rodzaj przyrządzania potraw bazuje na nauce, przynajmniej część z nich można przygotować w domowych warunkach i bez posiłkowania się rozległą wiedzą w zakresie chemii czy fizyki.

artykuł premium
Przeczytałeś tylko fragment tekstu.
Chcesz mieć dostęp do pełnej treści tego i wszystkich
innych artykułów na Życie.pl?
Przejdź na wersję Premium
już od 5,99 zł miesięcznie
Masz już wykupiony dostęp? zaloguj się
Co otrzymasz w wersji Premium?
Dostęp do pełnych wersji wszystkich artykułów
Dostęp do e-wydań
Dostęp do ogłoszeń drobnych z gazety Życie Podkarpackie
Rabaty przy prenumeracie
Dowiedz się więcej
1 Komentarz
user
skomentuj
Komentujesz jako:
user
Paweł 83.24.218.70 03.03.2016

oo..moja ulubiona pani profesor ... :)

nr 41/2017
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium