Życie Podkarpackie nr 16/2017 Życie Podkarpackie nr 16/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 114/2017, Poniedziałek 24 kwietnia 2017 r., Grzegorza i Aleksandra
Opublikowano
Przemyśl
Kulinarne wyróżnienie dla „gastronomika”
Uczeń przemyskiego „gastronomika” udowodnił, że wie, co może przypaść do gustu członkom jury, organizowanego w Krakowie XVI Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych.
Nauczycielka Zespołu Szkół Usługowo-Hotelarskich i Gastronomicznych Lidia Jedlińska i jej utalentowani podopieczni Krzysztof Miśniak oraz Kaludia Szczepanik, uczniowie 4 klasy technikum.

Kulinarne zmagania pod hasłem „Nowohucki Tygiel Kulinarny”, które odbyły się w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie w pierwszym tygodniu marca, dla reprezentanta przemyskiej szkoły – Krzysztofa Miśniaka – zakończyły się sukcesem w postaci wyróżnienia. Podopieczny nauczycielki Zespołu Szkół Usługowo-Hotelarskich i Gastronomicznych Lidii Jedlińskiej zaserwował w ramach konkursu polędwiczki otulone musem drobiowym z dodatkiem puree z groszku. To nie pierwszy laur dla szkoły, przyznany w tym roku. Reprezentacja „gastronomika” wystartowała też w konkursie kulinarnym „Przepis na kaczkę”, zorganizowanym w Zespole Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu. Tym razem uczeń czwartej klasy technikum Krzysztof Miśniak startował w duecie z koleżanką Klaudią Szczepanik. Zaserwowana przez nich pierś z kaczki z ananasem, sosem pomarańczowym i puree z zielonego groszku również została doceniona przez jury, zdobywając tym samym wyróżnienie.

1 Komentarz
user
skomentuj
Komentujesz jako:
user
jo 81.161.205.15 26.03.2015

ale się dziennikarzyna wysilił!!!!

Sonda
Czy kultywowałeś w tym roku tradycję śmigusa-dyngusa?
  • Tak, wykorzystując każdą okazję, by kogoś oblać
  • Symbolicznie, oblewaliśmy się tylko w domu z rodziną
  • W tym roku jakoś nie było okazji, nadrobię w kolejnym
  • Nie uznaję tego zwyczaju
nr 16/2017
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium