Życie Podkarpackie nr 25/2017 Życie Podkarpackie nr 25/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 174/2017, Piątek 23 czerwca 2017 r., Wandy i Zenona
Opublikowano
Przeworsk
Śmigus-dyngus przed wiekami
Kto by pomyślał, że dzisiejsze plastikowe „sikawki”, których używamy w lany poniedziałek, mogą mieć swoje źródło w XIV-wiecznych tzw. szprycach.
fot. Barbara Chmura
W Muzeum Pożarnictwa w Przeworsku, stanowiącym oddział oddział Muzeum Zespołu Pałacowo-Parkowego, znajdują się dwa rodzaje szpryc: kilka sztuk wykonanych z drewna oraz jedna wykonana z metalu.
Do XIV w. jedynym sprzętem do gaszenia pożarów były wiadra i beczki z wodą, jednak później pojawiły się podręczne sikawki, czyli tzw. szpryce, które obsługiwała jedna osoba. Posiadały drewniany lub metalowy cylinder, zakończony wylotem podobnym do prądownicy. Wewnątrz cylindra znajdował się przesuwny tłok z tłoczyskiem i uchwytem.

– Działanie tej sikawki podobne jest do działania strzykawki – po zanurzeniu wylotu cylindra w wiadrze lub beczce z wodą i pociągnięciu tłoka w górę, wypełnia się on wodą, natomiast pchanie tłoka powoduje wpływ strumienia wody, który skierowany w miejsce pożaru umożliwia jego gaszenie. W Polsce szpryce używane były już w pierwszej połowie XVI wieku.  Używano ich także w czasie świąt wielkanocnych w oblewany poniedziałek – wyjaśnia Wojciech Kruk, historyk z Działu Historii Pożarnictwa przeworskiego muzeum.
0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
Sonda
Najlepszą pizzę w Przemyślu jadam w...
  • Biesiadowo
  • Cafe Pizzy
  • Cafe Żaczek
  • Cuda Wiankach
  • Da Grasso
  • Fasto Pizzy
  • Galicyjskiej
  • La Bambie
  • La Coście
  • Mamma Mii
  • Marghericie
  • Piąte przez dziesiąte
  • Piramidzie
  • Pizzerii nad Sanem
  • Pizzy Hit
  • Ramzesie
  • Tuniu Pizzy
  • Innej
nr 25/2017
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium