Życie Podkarpackie nr 46/2017 Życie Podkarpackie nr 46/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 324/2017, Poniedziałek 20 listopada 2017 r., Feliksa i Anatola
Opublikowano
Przemyśl
Wielkanocne receptury. Szef kuchni restauracji Murowanka poleca!
Nie ułożyłeś jeszcze wielkanocnego menu? Szukasz inspirujących nowinek, choć chcesz, aby było tradycyjnie? Z szefem kuchni restauracji Murowanka Bartłomiejem Fuksą przygotowaliśmy dla Ciebie same sprawdzone receptury na piękne i smaczne świąteczne potrawy.
fot. Marcin Łabuda
– Wybraliśmy dla Państwa potrawy tradycyjne, ale w nowoczesnej aranżacji. Kulinarną ciekawostką może być nasza terrina składająca się z dwóch warstw. Nadeszła wiosna, więc na wielkanocnym stole niech króluje zieleń – góra jest szpinakowa, dół z groszku. Wkładką, która dodaje koloru i smaku tej potrawie, jest nieodłączny składnik świątecznych potraw – jajko symbolizujące nowe życie. Na miano gwiazdy wielkanocnego stołu na pewno zasługuje nasza przepyszna, soczysta kaczka. Będzie uwodzić naszych gości delikatnym aromatem rozmarynu i pobudzać ich apetyt, od momentu, gdy przekroczą próg domu. Proponujemy upiec ją w towarzystwie jabłek, żeby danie było pyszne i lekkie. Jeśli ktoś nie ma czasu na kulinarne eksperymenty, wszystkie nasze specjały może przed świętami u nas zamówić – mówi Bartłomiej Fuksa, szef kuchni restauracji Murowanka.

ZIELONA TERRINA Z JAJKAMI

Składniki:

8 łyżeczek żelatyny

15 dag szpinaku

60 dag kremowego twarożku

1,5 szklanki mrożonego, ugotowanego groszku

1 pęczek rzodkiewki

2 łyżeczki chrzanu

1 łyżeczka majonezu

4 jajka ugotowane na twardo

sól, pieprz do smaku

Wykonanie

Żelatynę namoczyć, szpinak rozmrozić. Połowę twarogu zmiksować ze szklanką groszku, połączyć z 4 łyżeczkami rozpuszczonej żelatyny, dodać majonez i chrzan, doprawić do smaku solą i pieprzem. Osobno zmiksować pozostały twaróg ze szpinakiem, dodać 4 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny, doprawić do smaku. Formę (keksówkę) wyłożyć folią spożywczą. Wyłożyć do niej kolejno: masę groszkową, na jej wierzch wysypać pozostałe pół szklanki groszku i połowę pokrojonych w plastry rzodkiewek, przemieszać masę. Wzdłuż wcisnąć jajka. Następnie dodać masę szpinakową przemieszaną z drugą połową pokrojonych w plastry rzodkiewek. Formę włożyć do lodówki na ok. 12 godzin.

PASZTET Z KRÓLIKA Z ŻURAWINĄ

artykuł premium
Przeczytałeś tylko fragment tekstu.
Chcesz mieć dostęp do pełnej treści tego i wszystkich
innych artykułów na Życie.pl?
Przejdź na wersję Premium
już od 5,99 zł miesięcznie
Masz już wykupiony dostęp? zaloguj się
Co otrzymasz w wersji Premium?
Dostęp do pełnych wersji wszystkich artykułów
Dostęp do e-wydań
Dostęp do ogłoszeń drobnych z gazety Życie Podkarpackie
Rabaty przy prenumeracie
Dowiedz się więcej
1 Komentarz
user
skomentuj
Komentujesz jako:
user
SOAD 94.40.75.201 11.04.2017

YOUTUBE.COM - KRÓLIKI DO TWOJEJ BIEDRONKI JUŻ W DRODZE!

Sonda
Czy bierzesz udział w obchodach Święta Niepodległości?
  • Tak, zawsze
  • Tak, czasami
  • Nie, nigdy
nr 46/2017
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium