Życie Podkarpackie nr 26/2017 Życie Podkarpackie nr 26/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 179/2017, Środa 28 czerwca 2017 r., Leona i Ireneusza
Opublikowano
Przemyśl
Domowe mazurki kawiarni Libera
Mazurek – król wśród wielkanocnych wypieków, nieodłączna tradycja wielkanocnego stołu. Tradycjonalista z ciągotkami do dekoracyjnych popisów. Święta tuż-tuż, wybrałeś już swój mazurek z bogatej propozycji kawiarni Libera?
fot. Marcin Łabuda
Przyjmujemy zamówienia na mazurki: orzechowo-śmietankowe, orzechowo-czekoladowe, kajmakowe, bakaliowe, „niebiańskie”, kokosowe, czekoladowy i morelowo-orzechowe.
To pozornie proste ciasto stwarza ogrom możliwości. Tajemnica tkwi w proporcjach, a gwarancją sukcesu są sprawdzone receptury. Jeśli nie mamy przepisu przechodzącego z matki na córkę, lepiej zaufać fachowcom. Kupowane w marketach mazurki gwarantują jedynie, że nasza rodzina dołączy do grona osób twierdzących, że te wdzięczne ciasta są niedobre, bo suche i twarde. To mylne przekonanie odczarują w każdym niedowiarku prawdziwe, domowe mazurki kawiarni Libera.

– Nasze mazurki wykonane są metodą tradycyjną, na maśle, bez ulepszaczy czy proszku do pieczenia. Wszystkie składniki są naturalne. Preferujemy metody stosowane przez nasze babcie, czyli ciasto kruche ugniatane ręcznie. Niektóre powstają wedle receptur sprzed 40 lat, odkąd pamiętam robię mazurek niebiański – kruche ciasto przełożone musem jabłkowym i masą orzechową. Mazurek morelowo-orzechowy powstaje z przepisu mojej mamy, kokosowy z kolei to ulubiony smak naszej pracownicy. Każdy z nas starał się dodać coś od siebie, aby propozycje naszych świątecznych mazurków były różnorodne i sprawdzone – opowiada Elżbieta Krzan z kawiarni Libera.
fot. Marcin Łabuda

Smakowite wariacje

Mazurki dostępne są w kilku odmianach. – Naszym ubiegłorocznym przebojem jest pyszny mazurek orzechowy serwowany w dwóch wersjach – z masą śmietankową lub czekoladową. Ciasto miodowe przełożone jest wybraną masą, a górna część pieczona jest z orzechami prażonymi na miodzie. Bakaliowy to z kolei odkrycie sprzed kilku lat. Jest znakomity, wykwintny, bo ogromne ilości bakalii dusi się w alkoholu – brandy lub whisky. Wykończony jest cytrynową polewą. Czekoladowy to nasza nowość. Inspirując się różnymi przepisami stworzyłyśmy autorską wersję Libery. Jest wilgotny, pełen czekolady, ale to nie brownie. Upieczony jest z czekoladą oraz mascarpone, z dodatkiem suszonej śliwki. Hit dla naszych najmłodszych klientów, ale nie tylko! – zachęca E. Krzan.

Dekoracje ciast powstają z naturalnych składników, można zamówić dowolną ozdobę świąteczną – ciasteczkowe zajączki, jajeczka, koszyki, szachownice – wedle uznania – lub zdać się na pomysłowość wykonawców.

fot. Marcin Łabuda
Mazurki są spore, bo ważą od 1,5 do 1,8 kg, kosztują od 40 do 55 zł. Przy zamówieniu dwóch sztuk można liczyć na rabat 10 proc., trzech – 20 proc. – Rabaty nie obowiązują przy zamówieniu połowy ciasta, ale zachęcamy naszych gości, aby zamawiali wspólnie i dzielili się pysznościami wedle uznania. Jeśli przyjaciółki zamówią po 3 mazurki, podzielą się nimi po pół, to na rodzinnym stole wariacji będzie aż 6 – zachęca E. Krzan. Kawiarnia Libera zamówienia zbiera do 9 kwietnia, zadzwoń 690 440 683.
artykuł premium
Przeczytałeś tylko fragment tekstu.
Chcesz mieć dostęp do pełnej treści tego i wszystkich
innych artykułów na Życie.pl?
Przejdź na wersję Premium
już od 5,99 zł miesięcznie
Masz już wykupiony dostęp? zaloguj się
Co otrzymasz w wersji Premium?
Dostęp do pełnych wersji wszystkich artykułów
Dostęp do e-wydań
Dostęp do ogłoszeń drobnych z gazety Życie Podkarpackie
Rabaty przy prenumeracie
Dowiedz się więcej
0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
Sonda
Czy uważasz, że kierowcy powinni mieć możliwość parkowania w ścisłym centrum Twojego miasta?
  • Tak, wszędzie. Miejsc parkingowych i tak brakuje
  • Powinno być tylko kilka wyznaczonych miejsc na uboczu
  • Nie, starówka powinna być wolna od pojazdów
  • Nie mam zdania
nr 26/2017
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium