Życie Podkarpackie nr 16/2017 Życie Podkarpackie nr 16/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 113/2017, Niedziela 23 kwietnia 2017 r., Jerzego i Wojciecha
Opublikowano
Przemyśl, Dubiecko
Gotowanie na żywo i liczne degustacje
W pierwszy dzień kalendarzowej wiosny, 21 marca, na terenie Zespołu Zamkowo-Parkowego w Dubiecku odbędzie się I Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej im. Hanny Szymanderskiej, któremu towarzyszyć będzie I Edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej.

W ramach imprezy przewidziane są liczne atrakcje, między innymi: wystawa trofeów myśliwskich, pokazy mody myśliwskiej, degustacje wyrobów z dziczyzny i nalewek, prelekcje poświęcone m.in. roli dziczyzny w żywieniu człowieka. Dla amatorów pysznego jedzenia prawdziwą gratką będą z pewnością pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej w wykonaniu mistrzów sztuki kulinarnej i amatorów – myśliwych oraz konkursy kulinarne, w których wezmą udział reprezentacje szkół i profesjonaliści. Festiwal ma na celu szeroko pojętą edukację w zakresie początków kuchni polskiej, wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która królowała na dworach, pałacach czy w zamkach. Atrakcją wieczoru będzie natomiast uroczysta gala połączona z degustacją dań kuchni myśliwskiej i podkarpackiej wołowiny, w której uczestniczyć będą przedstawiciele świata biznesu, polityki, mediów i kultury. 

0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
Sonda
Czy kultywowałeś w tym roku tradycję śmigusa-dyngusa?
  • Tak, wykorzystując każdą okazję, by kogoś oblać
  • Symbolicznie, oblewaliśmy się tylko w domu z rodziną
  • W tym roku jakoś nie było okazji, nadrobię w kolejnym
  • Nie uznaję tego zwyczaju
nr 16/2017
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium