Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 343/2016, Czwartek 8 grudnia 2016 r., Marii i Wirgiliusza
Opublikowano
Region, Dubiecko, Jarosław, Basznia Dolna, Roźwienica
Takimi rarytasami możemy się z dumą chwalić
Smaczne, zdrowe, a przy tym lokalne – właśnie takie produkty spożywcze spełniające wyśrubowane kryteria jakości wyróżniła kapituła tegorocznej odsłony konkursu „Smaczne, bo Podkarpackie”. Na liście finalistów jest 7 specjałów wytwarzanych na terenie byłego województwa przemyskiego, a jeden z nich – miód z gospodarstwa pasiecznego Piotra Blajera w Chorzowie w gm. Roźwienica – znalazł się w ścisłej czołówce.
fot. z materiałów organizatora
– To wyróżnienie daje mi energię do intensywnej pracy w kolejnym sezonie i umacnia w przekonaniu, że to, co robimy, ma sens – skomentował wyróżnienie Piotr Blajer (w środku), właściciel Gospodarstwa Pasiecznego „Królewskie Miody” w Chorzowie w gm. Roźwienica, który odebrał nagrodę specjalną za miód spadziowy ze spadzi iglastej.
Program „Smaczne, bo Podkarpackie”, certyfikujący najlepsze produkty spożywcze w regionie, od wielu lat organizuje Centrum Promocji Biznesu, we współpracy z Urzędem Marszałkowskim w Rzeszowie oraz wojewodą podkarpackim. Promuje on lokalną żywność naprawdę wysokiej jakości, która spełnia wszelkie kryteria, by być marką Podkarpacia. Gala podsumowująca tegoroczną edycję programu odbyła się 21 listopada w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym w Rzeszowie. Na liście laureatów tegorocznej edycji konkursu znalazło się w sumie 35 produktów z całego Podkarpacia.
fot. z materiałów organizatora
Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Dubiecku otrzymała certyfikat programu „Smaczne, bo Podkarpackie” za chleb mazowiecki.
fot. Paweł Bugira
Piotr Blajer, właściciel Gospodarstwa Pasiecznego „Królewskie Miody” w Chorzowie w gm. Roźwienica, na gali w Rzeszowie odebrał nagrodę specjalną za miód spadziowy ze spadzi iglastej.

Dodatkowo kapituła, w uznaniu za wyjątkowe walory smakowe, przyznała również 3 nagrody specjalne. Jej zdaniem na tak wyjątkowe wyróżnienie zasłużył miód spadziowy ze spadzi iglastej produkowany w Gospodarstwie Pasiecznym „Królewskie Miody” w Chorzowie (gm. Roźwienica). – Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony nagrodą, szczególnie, że konkurencja była naprawdę spora. Taki certyfikat to dla klienta gwarancja najlepszej jakości i bezpieczeństwa produktu, co w przypadku miodu ma ogromne znaczenie. To wyróżnienie daje mi energię do intensywnej pracy w kolejnym sezonie i umacnia w przekonaniu, że to, co robimy, ma sens – komentuje Piotr Blajer, właściciel pasieki.

fot. z materiałów organizatora
Piekarnia „Słoneczko” z Baszni Dolnej triumfowała w konkursie aż parokrotnie. Doceniono nie tylko wytwarzany przez nią chleb orkiszowy ze słonecznikiem, ale też sernik domowy i lody o smakach pistacjowym, śmietankowym i czekoladowym. Tomasz Tkaczyk może być dumny ze wszystkich tych produktów.

Z kolei lokalna Piekarnia „Słoneczko” z Baszni Dolnej triumfowała w konkursie aż parokrotnie. Doceniono nie tylko wytwarzany przez nią chleb orkiszowy ze słonecznikiem, ale też sernik domowy i lody o smakach pistacjowym, śmietankowym i czekoladowym. W gusta jurorów trafiła też inna lokalna firma, która do rywalizacji zgłosiła chleb mazowiecki. To Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Dubiecku. Za wyjątkowo udany produkt z Podkarpacia uznano też biszkopty – lokalny wypiek Fabryki Ciast i Cukrów Dr Stanisław Gurgul z Jarosławia oraz pasztecik z widnej Zakładu Przetwórstwa Mięsnego „Szarek”, również z Jarosławia.

0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 49/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium