Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 344/2016, Piątek 9 grudnia 2016 r., Wiesławy i Leokadii
Opublikowano
Czosnek na działce i w ogrodzie. Jak uprawiać czosnek?
Czosnek to popularne, niezastąpione w polskiej kuchni aromatyczne i zdrowe warzywo. Ten dostępny w sklepach coraz częściej sprowadzany jest z odległych plantacji (np. z Chin), po drodze „gubiąc” cenne składniki odżywcze. A dlaczego nie spróbować jego samodzielnej uprawy? To nie takie trudne, jak mogłoby się wydawać.
Ząbki czosnku wsadzamy do gleby w odległości około 10 cm od siebie. Im ząbki większe, tym sadzimy je rzadziej (do max. 15 cm odstępów pomiędzy nimi).

Czosnek pospolity w naszym umiarkowanym klimacie poradzi sobie najlepiej – zarówno ten sadzony na wiosnę (jary), jak i jesienią (ozimy). To roślina jednoroczna, odporna na działanie niskich temperatur, która do prawidłowego rozwoju potrzebuje jednak sporo słońca. Wymaga gleby próchniczej, zasobnej w składniki pokarmowe, najlepiej piaszczysto-gliniastej o umiarkowanej wilgotności i wartości pH od 6,5 do 7. Dobrym płodozmianem przed czosnkiem są rośliny motylkowate (bób, fasola), ogórki lub pomidory, niepolecanym zaś warzywa cebulowe. Nie należy sadzić czosnku rok po roku w tych samych miejscach.

Jak sadzić czosnek?

Wyselekcjonowane, jak największe ząbki czosnku wciskamy w podłoże na głębokość 5 cm w przypadku odmiany jarej i 10 cm w przypadku odmiany ozimej, pionowo piętką w dół, z zachowaniem około 10-centymetrowych odstępów w rzędach. Rzędy powinny być oddalone od siebie o około 20–25 cm. Do sadzenia najlepiej wybierać rodzime odmiany, ze względu na ich najlepsze dostosowanie do  naszego klimatu. 

Kiedy?

Jesienią (przełom października i listopada, aby zdążył się ukorzenić przed pierwszymi przymrozkami – odmiany Arkus, Harnaś, Ornak, Huzar) lub na wiosnę (przełom marca i kwietnia – odmiany Janus, Cyryl, Jankiel). Warto pamiętać, że czosnki jare nie tworzą kwiatostanów, natomiast czosnki ozime wykształcają większe główki. Odmiany rodzime będa charakteryzować się lepszym smakiem i aromatem.
1 Komentarz
user
skomentuj
Komentujesz jako:
user
mk 91.193.208.124 01.09.2016

I tak "trzymać " Redakcjo . Są to cenne  porady , o które od  lat Wam Przypominam. Zamiast  informacji  z pogranicza tanich sensacji , porady  , przeróżne  przydatne  w życiu codziennym informacje   z różnych dziedzin .  Zdaję sobie sprawę , że jak każda gazeta , tak i wy   ,musicie żyć z reklam  , ogłoszeń itd.  Ale   tego typu  porady , informacje  czy jak by  je nazwał   , też przyciągnąć mogą sporą rzeszę czytelników .

nr 49/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium