Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 343/2016, Czwartek 8 grudnia 2016 r., Marii i Wirgiliusza
Opublikowano
Pierwsze zbiory pomidorów
Każdy to wie: świeże, pachnące pomidory z działki czy przydomowego ogródka smakują najlepiej! Pierwsze pomidory z własnej uprawy można zbierać już w połowie lipca i cieszyć się ich smakiem aż do września, a nawet października.

Jakie pomidory nadają się do zbioru?


Szybkość dojrzewania pomidorów zależy od ich odmiany oraz warunków pogodowych – najpiękniej rozwijają się w sezonach ciepłych i suchych, deszcze, duża wilgotność powietrza sprawia, że marnieją. Zbiór przeprowadzamy w kilkudniowych (3 – 5) odstępach.

Zależnie od przeznaczenia możemy zbierać pomidory w różnych fazach dojrzałości – zielone, czyli już wyrośnięte, ale jeszcze niedojrzałe; zapalone, czyli częściowo wybarwione oraz te najsmaczniejsze – w pełni dojrzałe, o intensywnym aromacie i – w zależności od odmiany – czerwonym, żółtym lub pomarańczowym kolorze.

Jak długo przechowywać pomidory?

Najlepszej jakości są pomidory zaraz po zerwaniu – te przeznaczone do bezpośredniego spożycia zrywajmy tuż przed zjedzeniem, przeznaczone na przetwory wytrzymają kilka dni, choć najlepiej by było ich nie więcej niż dwa. Dojrzałe pomidory przechowujmy w chłodnym pomieszczeniu najdłużej tydzień.
Są wrażliwe na niskie temperatury, w lodówce tracą jędrność i walory smakowe! Pomidory zielone mogą leżakować i dojrzewać od 4 do 6 tygodni pod warunkiem optymalnej  temperatury (nie niższej niż 12 stopni C) i dosyć dużej wilgotności powietrza. Jeśli zależy ci na czasie, ulokuj pomidory w towarzystwie jabłek, brzoskwiń czy bananów, które wydzielają etylen, gaz przyspieszający dojrzewanie owoców i warzyw.
Pamiętaj, że pomidory z września, października wybarwią się gorzej niż te dojrzewające w pełni lata. Wykonaj zabieg ogławiania krzaków w sierpniu, aby owoce szybciej rosły i dojrzały przed pierwszymi chłodami.
0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 49/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium