Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 343/2016, Czwartek 8 grudnia 2016 r., Marii i Wirgiliusza
Opublikowano
W warzywniaku: kalafior
Kalafior to popularne i smaczne warzywo kapustne, źródło cennych substancji odżywczych (m.in. potasu, wapnia, manganu, żelaza, wit. C, K, z grupy B). Ze smakiem zjadamy tzw. różę, czyli nierozwinięte pąki kwiatowe rośliny. Najzdrowszy jest ten z przydomowego ogródka!

Uprawa kalafiora


Kalafiory uprawiamy z rozsady. Możemy kupić ją w sklepie ogrodniczym lub przygotować samodzielnie - nasiona wysiewamy do skrzynek w lutym (odmiany wczesne), marcu (odmiany średnie), czerwcu (odmiany późne). Sadzonki wkładamy do gruntu, na miejsca stałe co 40 - 50 cm: w połowie kwietnia (wczesne) lub w okresie od czerwca do lipca (średnie i późne). Kalafior warto wzmocnić dodatkowo kompostem i uprawiać w pierwszym roku po nawożeniu obornikiem.


Pracochłonny i wymagający


Kalafior nie należy do roślin łatwych w uprawie. Jest wrażliwy na duże wahania temperatur. Lubi stanowiska słoneczne, osłonięte od wiatru oraz żyzną, zasadową glebę, zasobną w próchnicę, sole mineralne (wapń!). Grządki kalafiora powinny być systematycznie odchwaszczane i podlewane - w razie niedoboru wody róże będą słabo rozwinięte i niedostatecznie wykształcone.

Podstawowy zabieg pielęgnacyjny to załamywanie liści – po wykształceniu róży należy 2 – 3 górne liście załamać, aby przykryć nimi kwiat kalafiora. Ten zabieg sprawi, że róża będzie pięknie wybielona.


Zbiór


Kalafiory zbieramy, kiedy róże są już w pełni wykształcone i dorodne - koniecznie przed pierwszymi przymrozkami, gdyż w ujemnej temperaturze nabierają brzydkiego, żółtawego odcienia.

0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 49/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium