Życie Podkarpackie nr 48/2016 Życie Podkarpackie nr 48/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 338/2016, Sobota 3 grudnia 2016 r., Franciszka i Ksawerego
Opublikowano
Sałata – królowa wiosny
Świeża sałata, prosto z działki lub ogródka, stanowi zdrową podstawę wiosennych i letnich posiłków. Łatwa w uprawie, efektownie prezentuje się na grządkach, głębią smaku zdecydowanie przewyższa tę ze sklepowej półki. Najpopularniejsza jest masłowa, ale warto poznać inne odmiany – równie smaczne, nie mniej wartościowe.


Sałata masłowa
– ma delikatny, nienarzucający się smak i miękkie, jasnozielone liście (spotyka się odmiany bordowe). Tworzy duże, zwięzłe główki (nawet do 500 g). Najpopularniejsze odmiany to Królowa Majowych, Bona, Saba.



Sałata lodowa
– jej delikatne, chrupiące i soczyste liście o bladozielonej barwie mają smak łagodny, nieco słodkawy. Ich powierzchnia jest pęcherzykowata, brzegi ząbkowane. Główki są duże (nawet do 1,5 kg). Do smacznych odmian należy Królowa Lata, Samba. 

Sałata rzymska – charakterystyczna ze względu na wydłużone, rosnące pionowo liście –soczyście zielone lub żółtawe, mięsiste, mocno unerwione i dość kruche. W smaku delikatne, wręcz słodkie. Nie tworzy główki.  Do odmian polecanych należą: Liwia, Romora, Xanadu, Krwistoczerwona Zimowa i łatwiejsze w uprawie: Parris Island Cos, Little Gem, Tiara.

Sałata liściowa – podobnie jak rzymska nie tworzy zbitej główki, jej liście (dekoracyjne, duże i kędzierzawe) układają się wokół pędu, tworząc rozetę. Spotyka się liście zielone (Salad Bowl) lub ciemnoczerwone (Lollo Rossa, Apache). Smak również różni się w zależności od odmiany – od subtelnego, aż po ostry, orzechowy (sałata dębolistna).

Samodzielna uprawa sałaty

 Sałaty można uprawiać z nasion albo z rozsady (do kupienia w sklepie ogrodniczym) – sukcesywnie, w małych ilościach, od wczesnej wiosny do późnego lata, dzięki czemu zapewnimy sobie stały zbiór. Najlepiej czują się w półcieniu. Potrzebują dużo wody, ale w nazbyt wilgotnej glebie – gniją. Najsmaczniejsza i najbardziej wytrzymała wyrasta na podłożu żyznym, próchniczym i wilgotnym.

0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 48/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium
Sonda
Prezenty z okazji mikołajek lub pod choinkę...
  • Kupuję on-line
  • Wynajduję w małych sklepikach lub centrach handlowych
  • Stawiam na bony podarunkowe
  • Sam tworzę