Życie Podkarpackie nr 48/2016 Życie Podkarpackie nr 48/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 339/2016, Niedziela 4 grudnia 2016 r., Barbary i Piotra
Opublikowano
Region
Czerwiec w ogrodzie – miniporadnik działkowicza
Czerwiec w ogrodzie to barwna zapowiedź lata, czas cieszenia się swoim ogrodem, ciepłem i feerią barw.
Korzyścia płynące z posiadania niewielkiego skrawka zieleni są nie od przecenienie

W malinowym chruśniaku:

– na przełomie maja i czerwca na wiśniach i czereśniach wieszamy pomarańczowe tabliczki lepowe ze środkiem wabiącym

– co tydzień robimy przegląd drzew i krzewów i w razie potrzeby opryskujemy

– na dolną część pni jabłoni i śliw zakładamy 20 cm opaski chwytne z papieru, by wyłapać gąsienice owocówki jabłkóweczki

– zbieramy truskawki, poziomki, jagody kamczackie, czereśnie, agrest, malin, porzeczki

– młode gałązki drzewek owocowych przyginamy do pozycji poziomej za pomocą klamerek lub drewnianych rozpórek

– formujemy korony młodych drzewek i regularnie podlewamy młode drzewa,

– pielimy i ściółkujemy glebę pod roślinami,

– przerzedzamy winogrona, maliny, zawiązki owoców na jabłoniach, gruszach i innych drzewach owocowych

– chronimy owoce przed ptakami, zarzucając specjalną siatkę lub sygnałami dźwiękowymi

– krzewy i drzewa nawozimy kompostem

Prace pielęgnacyjne w warzywniku:

– regularnie odchwaszczamy, by nie dopuścić do zakwitania chwastów, wówczas wiatr rozniesie nasiona po całym ogródku,

– nawozimy, nawadniamy, usuwamy choroby i szkodniki,

– po deszczach glebę spulchniamy, zapobiegając tworzeniu się skorupy glebowej,

– siejemy ogórki, dynie i patisony, a kalarepę, marchew i buraki na jesienny zbiór

– palikujemy pomidory i usuwamy boczne pędy wyrastające w kątach liści,

– wysiewamy koper ogrodowy, rzeżuchę, trybulę i pietruszkę,

– w tunelach zbieramy kapustę wczesną, kalafior, brokuł, z gruntu – buraki liściowe i buraki ćwikłowe, szczypiorek, kalarepę, rzodkiewkę, sałatę i szpinak, groch zielony i bób,

– dosiewamy fasolę szparagową, rzodkiewkę i sałatę

– na rozsadniku przygotowujemy rozsadę kalafiora, brokułów, kalarepy, endywii, sałaty kruchej, rzymskiej i sałaty masłowej, kopru włoskiego,

– wykonujemy opryski i podlewamy roślin samodzielnie przygotowanymi wywarami z pokrzywy, skrzypu polnego, krwawnika, wrotyczu, czosnku i cebuli, rozpuszczonych drożdży i oraz obsypywanie popiołem drzewnym.

– ściółkujemy płytko korzenne ogórki, pomidory, paprykę i cebulę – słomą, zielonką lub kompostem,

– przerywamy rośliny korzeniowe: marchew, pietruszka, buraczki, koper, ogórki, cykorię

– osłaniamy od wiatru warzywa ciepłolubne (pomidory, papryka)

– odmładzamy zioła, zbieramy w słoneczny dzień i i suszymy w przewiewnym, zacienionym miejscu

– zbieramy np. czarny bez, kwiaty lipy, rumianek

W ozdobnym ogrodzie:

– wykopujemy i rozdzielamy cebule tulipanów i hiacyntów, suszymy półtora tygodnia i przechowujemy w suchym, przewiewnym miejscu,

– wieczorami podlewamy rośliny i zraszamy

– usuwamy przekwitłe kwiatostany różaneczników, lilaków i róży

– przycinamy żywopłoty

– kosimy przynajmniej raz w tygodniu, grabimy i dokarmiamy nawozem wieloskładnikowym, skoszoną trawę rozsypujemy pod krzewami lub dodajemy do kompostu, wykonujemy zabieg aeracji lub wertykulacji

– wysiewamy rośliny dwuletnie: stokrotkę, bratki, goździk brodaty, malwy, niezapominajki,

– usuwamy końcówki pędów z koloniami mszyc i opryskujemy preparatami roślinnymi przygotowanymi samodzielnie, np. z cebuli, czosnku

–zaatakowane przez mączniaka róże spryskujemy preparatami siarkowymi, piwoniom wycinamy zaatakowane pączki,

– zaatakowane przez mączlika bodziszki i fuksje spryskujemy ciepłą wodą

– usuwamy przekwitłe kwiatostany azalii, różaneczników

0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 48/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium
Sonda
Prezenty z okazji mikołajek lub pod choinkę...
  • Kupuję on-line
  • Wynajduję w małych sklepikach lub centrach handlowych
  • Stawiam na bony podarunkowe
  • Sam tworzę